ΡΩΣΙΑ
Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στη νέα κούρσα εξοπλισμών

Στη χτεσινή ομιλία του ο Πούτιν εμφάνισε νέα εξελιγμένα πυρηνικά όπλα

Παρασκευή 2 Μάρτη 2018

Copyright 2018 The Associated

Ο Πούτιν στο χτεσινό διάγγελμά του
ΜΟΣΧΑ.--

Μια ακόμα εφ' όλης της ύλης παρουσίαση των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης της Ρωσίας έκανε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η διάρκειας μιας ώρας και 55 λεπτών ομιλία αποτέλεσε πρωτίστως μια επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας, ειδικά στα πυρηνικά όπλα (και με σχετικά βίντεο), που ήταν και η απάντηση της ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης στις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη «νέα πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ», αλλά και στην ανάπτυξη στρατού και οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Βασική επιδίωξη του Πούτιν, και μάλιστα πριν τις νέες προεδρικές εκλογές που γίνονται στις 18 Μάρτη (και όπου είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί), ήταν να δείξει ότι η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή και ότι «αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται». Κατά τ' άλλα, μεγάλο μέρος της ομιλίας Πούτιν στους βουλευτές και πολλούς άλλους κλακαδόρους ασχολήθηκε με τα κοινωνικά προβλήματα που υποσχέθηκε ότι θα ξεπεραστούν ...με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα επόμενα χρόνια, που θα στηριχτεί στις νέες τεχνολογίες.

Νέοι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα μέσα

Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η χώρα του έχει προβεί σε δοκιμές νέων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, τα οποία δεν μπορούν να αναχαιτιστούν. Παρουσίασε για πρώτη φορά ως «τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα», όπως είπε, το νέο «ανίκητο υπερηχητικό πυρηνικό πυραυλικό σύστημα "Sarmat", που δεν μπορεί να καταρριφθεί ή να αναχαιτιστεί από κανένα αντιβαλλιστικό σύστημα στη Γη και είναι ικανό να πλήξει με μικρές πυρηνικές κεφαλές ή άλλα συμβατικά όπλα οποιονδήποτε στόχο με εμβέλεια που καλύπτει κάθε σημείο του πλανήτη». Μίλησε επίσης για το νέο πύραυλο «Kinzhal» με ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και απεριόριστους ελιγμούς προς κάθε κατεύθυνση, που μεταφέρεται από μαχητικό αεροσκάφος και εξουδετερώνει τα αντιβαλλιστικά συστήματα. Συνέχισε εμφανίζοντας τα υποβρύχια drones (τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη) που επίσης μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να ακολουθούν πορεία σε τεράστια βάθη, όπως και την υπερηχητική κεφαλή «Αβανγκάρντ», που μπορεί να κατευθυνθεί με τεράστια ταχύτητα και να διαπεράσει κάθε άμυνα.

Μετά την επίδειξη έστειλε μήνυμα ότι «η Ρωσία θα θεωρήσει ως επίθεση εναντίον της την όποια πυρηνική επίθεση πιθανόν γίνει σε συμμάχους της και θα απαντήσει αμέσως με αποφασιστικό τρόπο». Τόνισε με νόημα ότι «ο εξοπλισμός αυτός καθιστά άχρηστους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και σημαίνει το αποτελεσματικό τέλος στις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας». Ο Πούτιν, με ιδιαίτερη περηφάνια, σημείωσε ότι «υπερηχητικά όπλα και πυραύλους αναπτύσσουν και άλλες χώρες στον κόσμο, αλλά μόνο η Ρωσία διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα τέτοιο όπλο με τέτοιες δυνατότητες». Ασκησε δε κριτική στις ΗΠΑ που αποχώρησαν το 2002 από τη Συμφωνία Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM), που είχε υπογραφεί επί Σοβιετικής Ενώσης, όπως και ότι δεν τηρούν τη συμφωνία «New Start» για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και προειδοποίησε ότι «όσα έδειξε (με τα βίντεο για τα νέα όπλα) θα πρέπει τώρα να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όχι όπως το 2004 που οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν τα αντιβαλλιστικά συστήματα και οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας δεν εισακούστηκαν». Επίσης, εκθείασε τη «στρατιωτική παρουσία» της Ρωσίας στη Συρία, όπως και τη συνεργασία με Κίνα και Ινδία, και σημείωσε ότι «αν οι εταίροι από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλάξουν στάση, η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συνεργασία».

Υποσχέσεις για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Μετά την επίδειξη δύναμης που έκανε ο Βλ. Πούτιν, υποσχέθηκε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων και να μειώσει στο μισό το «απαράδεκτο» επίπεδο της φτώχειας την επόμενη εξαετία. Μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στις υποδομές και στην Υγεία, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Βεβαίως, όσο την εξουσία έχουν τα μονοπώλια, κριτήριο της ανάπτυξης είναι τα κέρδη τους και κυριαρχεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που σήμερα χειραγωγούνται από διαχειριστές τύπου Πούτιν, δεν πρόκειται να δουν πραγματική βελτίωση της ζωής τους.