ΞΑΝΘΗ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Κόμματος

Τρίτη 6 Μάρτη 2018

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ μίλησε την περασμένη Πέμπτη, στην Ξάνθη, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα διεθνή ζητήματα προσφέρονται για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανάγκη ανατροπής του και την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και πολέμους.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις που έχουν οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, σημείωσε: «Η φιλοδοξία που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας είναι να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επωφελούμενη και από τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Η αστική τάξη της Τουρκίας επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Στη βάση αυτή η αστική τάξη της Τουρκίας όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επιδιώκοντας και την "ντε γιούρε" διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, εκτός της Κύπρου, στο Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία. Στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Από την άλλη, επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων».

Το όφελος των λαών είναι στην κοινή πάλη άσχετα από γλώσσα, θρησκεία, προέλευση

Μιλώντας για τα ζητήματα των μειονοτήτων τόνισε «πως οι μειονότητες στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα, πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ΚΚΕ ανέδειξε το γεγονός πως από τα αστικά κράτη, τα κόμματά τους, αλλά και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεξάγονται προσπάθειες να μετατρέψουν τις μειονότητες σε "εύφλεκτη ύλη", για να ανάψουν την "μπαρουταποθήκη" της περιοχής μας, όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Να γιατί το ΚΚΕ πρώτα απ' όλα στέκεται και τονίζει τα κοινά συμφέροντα που έχουν η πλειοψηφία της μειονότητας και η πλειοψηφία της πλειονότητας. Γιατί τόσο μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως και συνολικά στον ελληνικό πληθυσμό, υπάρχει μια κάθετη διαίρεση! Από τη μια, έχουμε μια χούφτα εκμεταλλευτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες, κι από την άλλη έχουμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών κι επαγγελματιών, του εργαζόμενου λαού. Κι αυτή η διαίρεση, που υπάρχει και στη μειονότητα, φάνηκε και πρόσφατα στα πρόσωπα όλων αυτών που περιέβαλαν τον Ερντογάν στην περιοδεία του. Τι όφελος, όμως, μπορεί να έχει ο απλός λαός από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων; Κανένα. Το όφελός του είναι στην κοινή πάλη των εργαζομένων! Ασχετα από γλώσσα, θρησκεία, προέλευση».

Υπογράμμισε πως «η λύση για τους δύο λαούς βρίσκεται στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καθώς και ενάντια στην αιτία που τις προκαλεί: τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Τέλος, ο Ελ. Βαγενάς κάλεσε τους εργαζόμενους της Ξάνθης και τη νεολαία να παλέψουν ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.