Αρχαίοι Αιγαιοπελαγίτες ολυμπιονίκες
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001

Το υπουργείο Αιγαίου, θέλοντας να συμβάλει στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέδωσε το δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα «Αιγαιοπελαγίτες Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας». Πρόκειται για έργο του καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκου Σταμπολίδη και του αρχαιολόγου Γιώργου Τασούλη, εικονογραφημένο με σχετικά αρχαιολογικά μνημεία και κειμήλια. Το λεύκωμα παρουσιάστηκε χτες, στο Ζάππειο, με προλογίσαντες τους υπουργούς Αιγαίου και Πολιτισμού, Ν. Σηφουνάκη και Ε. Βενιζέλο και την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ομιλητή τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελο Δεληβοριά.

Ο υπουργός Αιγαίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλίο «αναδεικνύει το νόημα της εκεχειρίας, αναγκαίο να επικρατήσει, όχι μόνο στον περιβάλλοντα χώρο μας, αλλά σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Οι συγγραφείς του βιβλίου, εκτός από την εξιστόρηση των αρχαίων Ολυμπιάδων, των αγωνισμάτων, της συμβολής των νήσων στις Ολυμπιάδες, καταγράφουν και πλήθος ονομάτων Αιγαιοπελαγιτών αθλητών, με σύντομα βιογραφικά τους στοιχεία και το αγώνισμα του καθένα, καθώς και ολυμπιονικών κατά την αρχαιότητα. Μεταξύ των φημισμένων Αιγαιοπελαγιτών ολυμπιονικών, ήταν ο Διαγόρας (Ρόδος), ο Ευρυμένης (Σάμος), ο Εύδαμος (Κως), ο Προκλής (Ανδρος), ο Ουαλέριος (Μυτιλήνη).