ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναμέτρηση και παζάρια σε πολλά επίπεδα
Τετάρτη 7 Μάρτη 2018

Το αμερικανικό πλοίο αμφίβιων επιθέσεων «Iwo Jima» με 6 συνοδευτικά πλοία είναι ήδη στην περιοχή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα παραθέτουν τις δυνάμεις τους και μελετούν τις κινήσεις τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν καθημερινά πόσο οξύνονται οι αντιλαϊκοί ανταγωνισμοί, με ζητούμενο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αλλά και τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων σε μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.

Είναι ενδεικτική η διαρκής συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, την ώρα μάλιστα που «τρέχουν» οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία και μέτωπα στρατιωτικών συγκρούσεων σιγοκαίνε σε Μέση Ανατολή, αλλά και Βόρεια Αφρική.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στις 21 Φλεβάρη το αμφίβιο πλοίο επιθέσεων «Iwo Jima», που μεταφέρει ελικόπτερα και συνολική δύναμη 2.500 πεζοναυτών και τα πλοία συνοδείας του, μπήκε στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιλαμβάνει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική). Σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του 6ου Στόλου, η άφιξή του αφορά τη (συν)εκπαίδευση με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών, αλλά και τη «συμβολή στη διασφάλιση της ναυτικής ανωτερότητας (των ΗΠΑ) στην περιοχή των επιχειρήσεων». Οπως δήλωναν και στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η αξιοποίηση του «Iwo Jima» συνδέεται με την επίτευξη της «διατήρησης ενός ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος», ενώ παίνευαν τις ικανότητες του 6ου Στόλου για «ετοιμότητα, ικανότητα ταχείας αντίδρασης και αρκετής ευελιξίας για τη δραστηριοποίηση σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων».

Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο δεν μπορεί παρά να συνδέεται άμεσα με τα σχέδια αμερικανικών κολοσσών για την περιοχή, όπως οι γεωτρήσεις που προγραμματίζει η «ExxonMobil» στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, για το β' εξάμηνο του 2018. Ηδη, για τις έρευνες αυτές έφτασαν στην κυπριακή ΑΟΖ ρομπότ για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών, μετά και από τις απαραίτητες NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ως αρμόδια αρχή.

Από τη μεριά της, η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί υψηλούς τόνους και διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα «δικαιώματα» των μονοπωλίων της στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε νέες αντι-NAVTEX, για να ακυρώσει τις κυπριακές NAVTEX για τις έρευνες στο «10».

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, γυρνώντας από περιοδεία του στην Αφρική, επισήμανε σε δημοσιογράφους ότι «χωρίς τη συγκατάθεση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. όπως προκλητικά αποκαλείται το ψευδοκράτος) και της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ. εννοώντας την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων)».

Αναφερόμενος εξάλλου στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της γαλλικής «Total» και της αμερικανικής «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ (μετά από αυτές της ΕΝΙ που στο «3» παρεμποδίστηκε από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού), ο Τούρκος ηγέτης έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας». Υποστήριξε μάλιστα ότι για αυτές τις «ευαισθησίες» της Αγκυρας έχει συζητήσει και με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Οπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, η κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, αφού ο μεν Μακρόν ζήτησε μια «ηπιότερη» τουρκική στάση, ο δε Ερντογάν «έδειξε» προς την ανάγκη έντασης του παζαριού, λέγοντας ότι «(κυπριακός) βορράς και νότος έχουν (και οι δύο) δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρεθεί». «Οι γεωτρήσεις θα γίνουν από κοινού και τα αποτελέσματα θα πρέπει να τα μοιραστούν», διευκρίνισε.

Και η λογική «κόστους - οφέλους»

Την ίδια στιγμή, ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που συνέχισε και χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΑΠΕ περιέγραψε ως βασικό «δίδαγμα» των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «ότι για να πετύχεις στήριξη για τις θέσεις σου σε διεθνές επίπεδο, δεν αρκεί να έχεις είτε το δίκαιο με το μέρος σου, είτε να έχεις να αντιμετωπίσεις μια χώρα που γενικότερα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι μέσα από την επιχειρηματολογία σου να ταυτίσεις τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά σου με όλους εκείνους που προσδοκάς να εξασφαλίσεις την υποστήριξή τους».

Αναφερόμενος στην όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, μίλησε για «άναρχο διεθνές σύστημα», προσθέτοντας ότι «το κάθε κράτος, ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κινείται στη λογική κόστος και όφελος», τονίζοντας ότι (στην κυπριακή κυβέρνηση) «είμαστε απόλυτα ρεαλιστές», για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα, η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνο αν αντιληφθεί ότι θα υπάρξουν οφέλη για την ίδια μέσα από μια τέτοια εξέλιξη, ή αν αντιληφθεί ότι έχει κόστος από τη συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων. Σίγουρα ενδεχόμενη πίεση από τρίτα κράτη ή/και άσκηση επιρροής προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει τη σημασία και σπουδαιότητά της, αλλά δεν είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού...».