ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Παράνομο το ξεπούλημα του στρατοπέδου Ντούνη!

O Συνήγορος του Πολίτη ζητά την ακύρωση των δημοπρασιών και το χαρακτηρισμό της έκτασης - που έχει πουληθεί σε ιδιώτες για να χτίσουν - ως δασική και αναδασωτέα!

Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001

Τα λέει όλα η διαφήμιση της ΚΕΔ
Οσα οικόπεδα από το πρώην στρατόπεδο Ντούνη στο Διόνυσο έχουν βγει «στο σφυρί» από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και έχουν αγοραστεί από ιδιώτες, πρέπει να επιστραφούν στο δημόσιο! Ενώ η συγκεκριμένη έκταση του πρώην στρατοπέδου πρέπει να χαρακτηριστεί δασική και αναδασωτέα.

Τα παραπάνω δεν είναι απόσπασμα από κάποια ανακοίνωση περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής, αλλά συμπεράσματα από πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» και το οποίο συντάχθηκε ύστερα από έλεγχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με αφορμή προσφυγή που κατέθεσαν κάτοικοι και σύλλογοι κατά του ξεπουλήματος της έκτασης από την κυβέρνηση τα τελευταία 25 χρόνια. Μάλιστα, ο ΣτΠ κάνει λόγο για «διαπιστωμένες πράξεις κακοδιοίκησης» και για αξιόποινες πράξεις που αποδεικνύονται από τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα! Επιπλέον ζητά να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι αποδειχτεί ότι συνέπραξαν στον αποχαρακτηρισμό και το ξεπούλημα της έκτασης.

Η έκταση του στρατοπέδου Ντούνη προήλθε από τρεις διαδοχικές απαλλοτριώσεις (1958, 1960 και 1972). Τμήμα της έκτασης που απαλλοτριώθηκε συμπεριλήφθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο της Νέας Αιολίδας, χαρακτηρισμένο ως οικοδομικά τετράγωνα. Για την παράνομη πώληση του πρώην στρατοπέδου συνέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με πρόσχημα ορισμένες από τις ...«μαύρες τρύπες» της οικονομίας.

Οπως επισημαίνει το πόρισμα του ΣτΠ, «είναι προφανές ότι το σχέδιο εκδόθηκε χωρίς να λάβει υπόψη την απαλλοτρίωση, είτε λόγω "άγνοιας" των αρμοδίων υπηρεσιών, είτε λόγω "πλάνης περί τα πράγματα". Με την κατάργηση του στρατοπέδου ξεκίνησε η κατάτμηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου και η πώληση τμημάτων που ανήκουν στα φερόμενα ως οικοδομικά τετράγωνα βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου του 1962».

Αυτό είναι το φιλέτο στο Διόνυσο που η ΚΕΔ εκποίησε παράνομα, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη
Και συνεχίζει το πόρισμα του ΣτΠ ότι η οικοδόμηση στα ανωτέρω οικοδομικά τετράγωνα αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία για τους ακόλουθους λόγους:

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι:

Ο ΣτΠ με βάση τις παραπάνω αναπτύξεις προτείνει τις ακόλουθες λύσεις για τη θεραπεία των διαπιστωμένων πράξεων κακοδιοίκησης:


Κ. Π.