ΡΩΣΙΑ
Αλυτο το μυστήριο της Μαύρης Θάλασσας
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Κοπιώδες έργο. Τα συντρίμμια του «Τουπόλεφ» ανασύρονται από 11 σκάφη σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων
ΣΟΤΣΙ.-

Καθώς οι συγγενείς των 78 ανθρώπων, που χάθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με το μοιραίο αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας «Σιμπίρ», συγκεντρώνονταν χτες στο Σότσι για το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των οικείων τους, το μυστήριο σχετικά με το αίτιο της πτώσης του «Τουπόλεφ-154» παρέμενε άλυτο.

Οι εκδοχές για το συμβάν παρέμεναν έως χτες βράδυ τρεις. Η πρώτη, στην οποία «συγκεντρώνουν την προσοχή τους» οι ρωσικές αρχές, είναι αυτή της «τρομοκρατικής ενέργειας», την οποία εξ αρχής υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η δεύτερη εκδοχή, που υποστηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, είναι ότι το σκάφος επλήγη από πύραυλο S-200 ή SA-5 του ουκρανικού ναυτικού από σφάλμα στη διάρκεια ασκήσεων: Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες «εντόπισαν τον πύραυλο με δορυφόρους που έχουν σχεδιαστεί γι' αυτό το σκοπό», χωρίς να διευκρινίζει αν τα συγκεκριμένα συστήματα παρακολούθησης επιβεβαιώνουν πως ήταν ο εντοπισθείς πύραυλος που έπληξε το επιβατικό στα 11.000 μέτρα, αλλά αναφέροντας απλώς πως Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν τη χρονική σύμπτωση της εκτόξευσης και της έκρηξης στο «Τουπόλεφ» λίγο αργότερα. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει παθιασμένα την εκδοχή αυτή, αναφέροντας ότι εκτόξευσε μόνο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πάντως ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ανατόλι Κίνακ, είπε πως «η αμερικανική εκδοχή εξετάζεται». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφάξ», πάντως, πρόσθεσε ότι «αν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία» για ουκρανική ενοχή στην υπόθεση, οι ΗΠΑ θα τα είχαν αποστείλει πιθανότατα στη Μόσχα.

Χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, απέστειλε ένα επείγον αίτημα στο Πεντάγωνο για την παροχή όλων των «σχετικών εγγράφων δεδομένων» χωρίς να λάβει απάντηση έως χτες βράδυ.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της περιφέρειας της Σιβηρίας δήλωσε ότι ένας ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας είδε στην οθόνη του ραντάρ του ένα «φωτεινό σημείο» που πλησίαζε το σκάφος πριν και τα δύο χαθούν.

Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για μια μηχανική βλάβη που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την έκρηξη του σκάφους - αν και αυτή μοιάζει να συγκεντρώνει λιγότερο από τις άλλες την προσοχή των αρχών.

Μόλις δύο από τις 14 σορούς που είχαν ανασυρθεί έως χτες βράδυ είχαν αναγνωριστεί.

«Τρύπες σαν από σφαίρες»

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, Βλάντιμιρ Ρουσάιλο, ο οποίος επιβλέπει τις έρευνες για το δυστύχημα της Πέμπτης, δήλωσε ότι τα συντρίμμια είναι διασπαρμένα σε μιαν ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί το μαύρο κουτί του «Τουπόλεφ», καθώς το βάθος της Μαύρης Θάλασσας στο σημείο της συντριβής φθάνει τα 2.140 μέτρα και ο πυθμένας είναι λασπώδης.

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος της δημαρχίας της πόλης Σότσι, το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από το Τελ Αβίβ στο Νοβοσιμπίρσκ, μετέφερε 66 επιβάτες και 12 μέλη ως πλήρωμα. Οι περισσότεροι ήταν Ρώσοι που είχαν πρόσφατα μεταναστεύσει στο Ισραήλ και επισκέπτονταν τις οικογένειές τους, κατά την ίδια πηγή.

Το πρακτορείο «Ιτάρ-Τας» μετέδωσε ότι σε κομμάτια της ατράκτου του σκάφους, τα οποία ανασύρθηκαν από τα 11 πλοία που συμμετέχουν στις έρευνες, βρέθηκαν τρύπες που μοιάζουν να προκλήθηκαν «από σφαίρες», με τον πλοίαρχο ενός να δηλώνει ότι στο κόκπιτ βρήκε «τουλάχιστον τρεις τέτοιες τρύπες». Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «υποθέσεις και τίποτε άλλο». Ο Νικολάι Μπούρκοφ, εκ των επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι εναπόκειται «στους ειδικούς να εξαγάγουν το οποιοδήποτε συμπέρασμα».