ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμέριστη στήριξη υποσχέθηκε ο Μπλερ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ με τον Π. Μουσαράφ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ολιγόωρη αλλά κομβικής σημασίας, όπως χαρακτηριζόταν, ήταν η χτεσινή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Πακιστάν, όπου συναντήθηκε με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας Περβέζ Μουσαράφ. παναλαμβάνοντας τα λόγια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που επίσης περιοδεύει στην περιοχή, ο Μπλερ προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους πάντες, με όλους τους δυνατούς τρόπους, ότι «η αντι-τρομοκρατική εκστρατεία δε στρέφεται κατά των μουσουλμάνων ή του αφγανικού λαού, αλλά κατά των τρομοκρατών». Γι' αυτό το λόγο, τόνιζε, «έχει μεγάλη σημασία μια οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση να είναι μετρημένη και ξεκάθαρα στοχοπροσηλωμένη, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αθώων».

«Η επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη ήταν επίθεση κατά της ανθρωπότητας και όχι κατά της Δύσης» εκτιμούσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μουσαράφ, ο Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήρε τη στάση της πακιστανικής ηγεσίας τονίζοντας ότι «ο ρόλος της είναι ζωτικός, καθώς αν τερματιστεί η στήριξή της προς τους Ταλιμπάν, τότε αυτοί καταστράφηκαν» και δεσμεύτηκε για τη στήριξη που η Βρετανία, και όλοι οι σύμμαχοι, θα παράσχουν τόσο στο Πακιστάν όσο και στον αφγανικό λαό με τη χαρακτηριστική φράση «η Βρετανία δε σκοπεύει να εξαφανιστεί από την περιοχή».

Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «στενεύει ο κλοιός γύρω από τους Ταλιμπάν, που δεν αποκλείεται, τελικά, να ανατραπούν χωρίς καμία στρατιωτική επιχείρηση». Επίσης, εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με τον Μουσαράφ για «την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αφγανικής ηγεσίας με ευρεία συμμετοχή όλων των εθνοτήτων και φιλικές διαθέσεις προς το Ισλαμαμπάντ». Από την πλευρά του, ο Μουσαράφ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενοχή του Μπιν Λάντεν».

Η επίσκεψη Μπλερ είχε ιδιαίτερο βάρος για το Πακιστάν, καθώς μετά το πραξικόπημα του Μουσαράφ το 1999, η Βρετανία του Μπλερ ήταν αυτή που πρωτοστάτησε για την αποπομπή του Πακιστάν από το συμβούλιο υπουργών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Αν και εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις στην πακιστανική κοινή γνώμη σε σύγκριση με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν εξέλειψαν οι φόβοι ότι ακριβώς επειδή η βρετανική επιρροή στην πρώην αποικία είναι πάντα ισχυρή, θα πετύχει και περισσότερες υποχωρήσεις από την πακιστανική ηγεσία. Ο Μπλερ αναμενόταν να φθάσει, αργά χτες το βράδυ, στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με την ινδική ηγεσία.

Η βρετανική ηγεσία υποσχέθηκε έκτακτη βοήθεια 40 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου «να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων», ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει τις πακιστανικές προσπάθειες για είσοδο σε προγράμματα του ΔΝΤ, αλλά και στον αμυντικό τομέα. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ριβασό, αποκάλυπτε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενδέχεται να εξετάσει την «υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας με το Πακιστάν», όπως, επίσης, και να δρομολογήσει την παροχή της «άμεσης βοήθειας των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των Ταλιμπάν, στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, αρκέστηκε να κατηγορήσει τον Μπλερ ότι «έρχεται για να προετοιμάσει πόλεμο και όχι διαπραγματεύσεις, γι' αυτό και δεν έχουμε κανένα μήνυμα γι' αυτόν». Απέφυγε, πάντως, να κάνει την οποιαδήποτε αρνητική αναφορά στην πακιστανική ηγεσία.

Διαδηλώσεις και επαφές με το βασιλιά

Νέες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε πολλές πακιστανικές πόλεις, μετά το πέρας των καθιερωμένων προσευχών. Οι μεγαλύτερες έγιναν στο Καράτσι, στο Ραουαλπίντι και στο Μουλάν, ενώ -παρά τα οξυμένα πνεύματα- δε σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Πολλοί από τους διαδηλωτές απειλούσαν την ηγεσία Μουσαράφ ότι θα είναι «η τελευταία ημέρα της στην εξουσία, η ημέρα που θα ανατραπούν οι Ταλιμπάν».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πακιστανική ηγεσία φαίνεται να προχωρά ακάθεκτη στη δημιουργία δεσμών με τη μετα-Ταλιμπάν σχεδιαζόμενη αφγανική εξουσία. Ετσι, εκπρόσωπος του εξόριστου βασιλιά Σαχ ανακοίνωσε, χτες, ότι απεσταλμένος του Σαχ θα μεταβεί σύντομα στο Πακιστάν για διαβουλεύσεις.