ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποίηση με αφορμή την 8η Μάρτη
Παρασκευή 9 Μάρτη 2018

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών.

«8 Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα» ήταν το σύνθημα στο πανό πίσω από το οποίο συγκεντρώθηκαν δεκάδες γυναίκες από τους συλλόγους και τις ομάδες της Ομοσπονδίας στην Αττική, κρατώντας σημαίες και πικέτες, μοιράζοντας την ανακοίνωση της ΟΓΕ και φωνάζοντας συνθήματα.

Με αφορμή την 8η Μάρτη και μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να μην συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να μην συμβιβαστούν με τη δουλειά χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

«Με φτώχεια, ανεργία και μαύρη εργασία, γυναίκα σε πληρώνουνε κράτος κι εργοδοσία», φώναξαν οι γυναίκες έξω από το υπουργείο, προβάλλοντας τη διεκδίκησή τους για «σταθερή δουλειά και όχι "απασχόληση" και σύγχρονη σκλαβιά». Κατήγγειλαν επίσης μέτρα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αναγκάζουν χιλιάδες εργαζόμενες να δουλεύουν επτά μέρες τη βδομάδα, αλλά και την καταδίωξη της μητρότητας από την εργοδοσία, η οποία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, από τις ολιγόμηνες συμβάσεις μέχρι τη δουλειά με «μπλοκάκι». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι γυναίκες έκαψαν μια σημαία της ΕΕ, σχολιάζοντας πως η πολιτική της «καίει τις ζωές μας».

ΑΘΗΝΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της ΟΓΕ στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, ο οποίος επιχείρησε να «καθαρίσει» χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο της παρέμβασης... «κομματική γραμμή», ενώ διαφήμισε το υποτιθέμενο «τέλος των μνημονίων» τον Αύγουστο του 2018.

Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αναδειχθεί στον πιο «πιστό υπηρέτη» των επιχειρηματικών ομίλων, κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Κάλεσε τις γυναίκες να οργανωθούν στους συλλόγους της ΟΓΕ, στα συνδικάτα, στις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο.

Από την κινητοποίηση η ΟΓΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις εργαζόμενες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δουλειά απέναντι στην εργοδοσία της «Market In» στα Γιάννενα, στην απολυμένη συνδικαλίστρια από τη «Σαβοϊδάκης» στο Ηράκλειο και στις εργαζόμενες στη «Selecta» στην Καβάλα, που οργανώνονται και διεκδικούν κόντρα στην προσπάθεια τρομοκρατίας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, οι σύλλογοι γυναικών - μέλη της ΟΓΕ πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της ΟΓΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ ακολούθησε πικετοφορία και μαζική εξόρμηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Πάτρα, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝ Πατρών, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Στη συνάντηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατατέθηκε υπόμνημα με αιτήματα που έχουν συνυπογράψει οι δύο φορείς, καθώς και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Ιπποκράτης» και η Ομάδα Γυναικών Αιγίου της ΟΓΕ.

Στη Λάρισα, η Ενωση Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) έκανε περιοδεία στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποί της ενημέρωσαν για την καμπάνια της ΟΓΕ με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τα αιτήματα