ΗΠΑ
Ο διευθυντής της CIA στο «τιμόνι» του υπουργείου Εξωτερικών

Μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον...

Τετάρτη 14 Μάρτη 2018

Copyright 2017 The Associated

Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αλλαγές προσώπων στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA προχώρησε χτες το μεσημέρι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να προωθήσει τις επόμενες κινήσεις του σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που είχαν προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις.

Η πρώτη αλλαγή αφορούσε τον έως χτες υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης (και τελευταίας...) περιοδείας του σε πέντε αφρικανικές χώρες.

Ο βασικός λόγος ήταν (κατά δήλωση του Προέδρου Τραμπ) η διαφωνία του Τίλερσον στα σχέδια του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια. «Οταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει»...

Ο 54χρονος Πομπέο, που ανήκει στον «στενό» κύκλο αξιωματούχων του Προέδρου Τραμπ επιλέχθηκε ακριβώς επειδή συμφωνεί με τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ στην (πολλαπλώς επικίνδυνη...) όξυνση της κόντρας με το Ιράν. Τον περασμένο Οκτώβρη ο Πομπέο είχε δηλώσει πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Πριν αναλάβει τη διεύθυνση της CIA, ο Πομπέο ήταν βουλευτής ( Ρεπουμπλικάνος, από το Κάνσας). Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ τον θεωρεί καταλληλότερο για την όποια διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα, πάντως, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Στιβ Γκολστάιν, δήλωσε ότι ο Τίλερσον δεν είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ και ότι ο τελευταίος δεν του εξήγησε άμεσα το λόγο της απόφασής του. Αλλοι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπαν πως ο Τίλερσον ενημερώθηκε για την αποπομπή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, όταν ήταν ακόμη στην Αιθιοπία και είχε ματαιώσει κάποιες συναντήσεις επικαλούμενος «αδιαθεσία». Δύσκολες ήταν επίσης οι σχέσεις του Τίλερσον και με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία χτες έσπευσε να χαιρετίσει τη «σπουδαία απόφαση» του Προέδρου Τραμπ για το διορισμό του Μ. Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τζίνα Χάσπελ στη διεύθυνση της CIA

Στη θέση του Πομπέο επιλέχθηκε να πάει η 61χρονη Τζίνα Χάσπελ, που έχει πολυετή καριέρα στις μυστικές υπηρεσίες. Το 2002 είχε υπό την ευθύνη της μία από τις μυστικές φυλακές της CIΑ στην Ταϊλάνδη, όπου είχαν γίνει βασανιστήρια κρατουμένων για «τρομοκρατία».

Επιπλέον, χτες, ανακοινώθηκε πως αποχωρεί από το Λευκό Οίκο και ο προσωπικός βοηθός του Προέδρου Τραμπ Τζον Μακέντι προκειμένου να συμμετάσχει στο επιτελείο συνεργατών του Αμερικανού ηγέτη με στόχο την προετοιμασία της συμμετοχής του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ακόμη, ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον πρόσφατα παραιτηθέντα σύμβουλό του για θέματα εμπορίου Γκάρι Κον (που είχε διαφωνήσει με την αύξηση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο) με τον παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου CNBC Λάρι Κάντλοου.

«Βέτο» Τραμπ στην εξαγορά της «Qualcomm»

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απαγορεύσει την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας μικροεπεξεργαστών «Qualcomm» από την εταιρεία «Broadcom», που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη. Η συμφωνία ήταν ύψους 116 δισ. δολαρίων και «χάλασε» με «βέτο» του Προέδρου Τραμπ που επικαλέστηκε «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ μετέβη χτες στην Καλιφόρνια για να εκφωνήσει ομιλία σε πεζοναύτες στο Σαν Ντιέγκο και να παρακολουθήσει εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων στο Λος Αντζελες στο πλαίσιο προώθησης των σχεδίων του για τη μείωση της μετανάστευσης και την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Η εμφάνισή του στην Καλιφόρνια προκάλεσε πλήθος διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων κυρίως ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Τέλος, χτες, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε, μετά από έναν χρόνο, τις έρευνες για τον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και πως δεν υπήρχε «σύγκρουση ή συντονισμός» ανάμεσα στο επιτελείο συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και τη Μόσχα.