ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν
Πέμπτη 15 Μάρτη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από τις συγκρούσεις στο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Θα καθαρίσουμε το Αφρίν από τρομοκράτες, θα καθαρίσουμε το Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη ποταμού έως τα σύνορά μας με το βόρειο Ιράκ. Θα απαλλαγούμε από τρομοκράτες σε όλη την περιοχή με τον ίδιο τρόπο». Αυτές τις απειλές εξαπέλυσε χτες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές μήνυμα προθέσεων σε «συμμάχους» εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας με τις ΗΠΑ...

Η «πρόβλεψή» του ότι μέχρι χτες το βράδυ το Αφρίν θα έπεφτε δεν φάνηκε να επαληθεύεται άμεσα. Ούτε ο ισχυρισμός του πως τάχα οι άμαχοι του Αφρίν «φεύγουν» από εκεί μέσω «ασφαλούς διαδρόμου» για να βρουν καταφύγιο... στην Τουρκία.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν άμαχοι της πολιορκημένης πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», καθώς χιλιάδες προσπαθούν να γλιτώσουν όχι μόνο από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, αλλά και από τη δίψα, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν διακόψει εδώ και αρκετές μέρες την παροχή νερού και την ηλεκτροδότηση της πόλης για να πτοήσουν το ηθικό του πληθυσμού.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) εκτίμησε πως οι εχθροπραξίες ανάγκασαν ήδη «χιλιάδες ανθρώπους» να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο καντόνι Αφρίν και να κατευθυνθούν προς περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, και όχι προς την Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Το ίδιο διάστημα, στη Μόσχα Ρώσοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τις προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ να μην χτυπήσουν συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό. Ενας από αυτούς ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που χτες δήλωσε πως συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του τις εξελίξεις στη Συρία, τις εκεί «ενέργειες των ΗΠΑ, πρωτίστως στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και σε όλη την επικράτεια του ανατολικού τμήματος της Συρίας, όπου οι Αμερικανοί πράγματι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις».