ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Στενότερη οικονομική και πολιτική συνεργασία επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση

Στη Βαρσοβία ταξίδεψε η καγκελάριος λίγες μέρες μετά την επανεκλογή της

Τετάρτη 21 Μάρτη 2018

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Μοραβιέτσκι
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Πολωνία επισκέφτηκε προχτές η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο δεύτερο ταξίδι της στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή της, και συνομίλησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, και τον Πρόεδρο, Αντρζέι Ντούντα. Να σημειωθεί ότι στην κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης για στενότερες σχέσεις με την Πολωνία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ και με σημαντική γεωστρατηγική θέση. Ενδεικτικά, η καγκελάριος σημείωσε από την Πολωνία πως η νέα κυβέρνησή της «θα εργαστεί με ανανεωμένο σθένος για τις γερμανοπολωνικές σχέσεις».

Μάλιστα, ανακοινώθηκε η αναβίωση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας (πρόκειται για μια μορφή διαλόγου που θεσπίστηκε το 1991 για το μέλλον της Ευρώπης, όπου υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη ευθύνη των τριών χωρών για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης).

Ο Μ. Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» μια «στενή συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών», για να «εξασφαλιστεί μια καλή συνεργασία σε όλη την Ευρώπη» - ιδιαίτερα μετά το Brexit - στο πλαίσιο και «της πολιτικής ασφαλείας και άμυνας, της ψηφιοποίησης και της βιομηχανίας». Επίσης, αναφέρθηκε στα «πρόσφατα μέτρα προστατευτισμού (σ.σ. δασμοί από τις ΗΠΑ) ως κάτι πολύ ανησυχητικό».

Για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Μεγάλη Βρετανία, «απαιτείται αποφασιστική αντίδραση από την ΕΕ» και ζήτησε «να υπάρξει αντίστοιχη αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22-23 Μάρτη)».

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις πολύ θετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών, με έναν κύκλο εργασιών στο εμπόριο που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Εμφανίστηκαν να συμφωνούν στην ανάγκη εξέλιξης της ΕΕ και στην υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η Αγκ. Μέρκελ υπογράμμισε τα κοινά συμφέροντα των δυο πλευρών «τόσο εντός ΕΕ όσο και στην εξωτερική πολιτική» και ανέφερε την καταδίκη τους στην υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα, την κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, «όπου δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε από κοινού για κάποια πρόοδο». Αλλά και στη «διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας - όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ - υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ μας», πρόσθεσε η καγκελάριος.