ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, διαχειριστικά ζόρια και σενάρια
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018

Copyright 2018 The Associated

Το ενδεχόμενο της παράτασης του τρέχοντος «προγράμματος» άφησε ουσιαστικά ανοιχτό ο Π. Μοσκοβισί
Εν μέσω και της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας της Ευρωζώνης με την πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και με «εκκρεμότητες» όπως αυτές που αφορούν τις «ασάφειες» αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση του κρατικού χρέους, εξελίσσονται οι διεργασίες αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια με την επιλογή του «μοντέλου» της αντιλαϊκής εποπτείας που θα εφαρμόζεται μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Σε αυτό το φόντο, δυναμώνουν τα σενάρια για το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, καταπώς προβλέπει η πρόταση κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, για την περίπτωση «καθυστερήσεων» στο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα. Για το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο δημοσιοποίησε ο «Ριζοσπάστης» στο χτεσινό φύλλο, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί: «Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Γιούρογκρουπ, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει η προθεσμία σήμερα είναι η 21η Ιουνίου», επισήμανε αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του τρέχοντος «προγράμματος».

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εστίασε και στις παρακάτω «εκκρεμότητες»:

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ σε έκθεση του 2017 χαρακτήριζε το ελληνικό κρατικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ενώ φειδωλό ήταν και στις προβλέψεις αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Το εν λόγω σχέδιο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 27 Απρίλη. Το «αναπτυξιακό σχέδιο» θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους αναφορικά με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξελίξεων στα μεγέθη των κρατικών προϋπολογισμών και βέβαια έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου, που με τη σειρά του «πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, σημείωναν ότι «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Στην αναμενόμενη εκταμίευση της υποδόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος προχώρησε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αναφορικά με το κλείσιμο των αντιλαϊκών μέτρων της 3ης «αξιολόγησης».

Η επόμενη υποδόση (1 δισ. ευρώ) της 3ης «αξιολόγησης» αναμένεται να εκταμιευθεί στη συνέχεια και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω «πρόοδο» στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Να σημειωθεί ότι η χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM ενέκρινε την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, στην οποία η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» (υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις) προστίθεται ως συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη «διάταξη» υπήρχε και στο 3ο μνημόνιο και πλέον ενεργοποιείται μετά και τη σύσταση και τη λειτουργία του υπερταμείου, που με τη σειρά του επίσης προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία. Να σημειωθεί επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί θυγατρική εταιρεία του «υπερταμείου», ενώ βέβαια η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων συμβάλλει στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, που το φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, με αφορμή την εκταμίευση σημείωσε ότι «η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, μετά τη χτεσινή εκταμίευση (5,7 δισ. ευρώ) η συνολική χρηματοπιστωτική στήριξη το πλαίσιο του 3ου μνημονίου διαμορφώνεται, για την ώρα, σε 45,9 δισ. ευρώ, έναντι ποσού 86 δισ. που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση.