ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εντονες αντιδράσεις στις προκλήσεις των ΗΠΑ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2018

Copyright 2017 The Associated

Συνεχής είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εποικισμούς με τις «πλάτες» διαχρονικά των ΗΠΑ
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Κήρυξη πολέμου κατά του Παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε χτες ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, ως εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ κατά των Παλαιστινίων, όπως ήταν η απόφαση για σημαντική μείωση της χρηματοδότησης της διεθνούς υπηρεσίας αρωγής Παλαιστίνιων προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ενέταξε ο Ρουντέινα και την πρόσφατη «έκκληση» του Κογκρέσου για πλήρη διακοπή της άμεσης βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, έπειτα από την έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας άνω των 705 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

«Πρόκειται για υποστήριξη της πολιτικής κατοχής και επίθεσης» τόνισε ο Ρουντέινα, προσθέτοντας ότι όλα αυτά καθιστούν σαφέστατο πως οι ΗΠΑ πλέον «δεν μπορούν να είναι έντιμος μεσολαβητής στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης». Και κατέληξε: «Η Ιερουσαλήμ και οι ιεροί τόποι όπως και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού δεν είναι για πούλημα ή για εμπόριο. Η αληθινή ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967».

Λίμπερμαν: «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ για το ρεκόρ της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή το Κογκρέσο, τάχα για την... «άμυνα του Ισραήλ» από τις «απειλές», όπως ισχυρίστηκε και ο υπουργός «από τη Λωρίδα της Γάζας, το Λίβανο και το Ιράν». Πέρα από το «έκτακτο» κονδύλι, οι ΗΠΑ δίνουν ετησίως άλλα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για «στρατιωτική βοήθεια» στο πλαίσιο 10ετούς συμφωνίας «ασφαλείας», που είχε υπογράψει ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας

Το βράδυ της Δευτέρας, είχαν ολοκληρώσει μεμονωμένα κύκλο επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο Λε Ντριάν διαπίστωσε ότι υπάρχουν «απειλές» για τη «λύση δύο κρατών» στο Μεσανατολικό, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, αναγγέλλοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί «το φθινόπωρο» την Ιερουσαλήμ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Επανέλαβε την υποστήριξη του Παρισιού «στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ αλ Μάλικι, ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα γίνει όταν έρθει η ώρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης». Τόνισε ακόμη πως η κλιμάκωση και η «επιτάχυνση του εποικισμού» είναι μια εξέλιξη που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη», επισημαίνοντας ότι το Παρίσι θεωρεί πως η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται «όλο και πιο ανησυχητική» για τους Παλαιστίνιους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, από την πλευρά του, είπε στη Ραμάλα ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση επίσης «παραμένει αφοσιωμένη στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών», καλώντας τους Παλαιστίνιους «να μη ρίξουν κάτω τις γέφυρες». Διαπίστωσε, τέλος, ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες για το Παλαιστινιακό «χωρίς τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολες», ενώ μετά το πέρας των συναντήσεών του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, διέκρινε επίσης και «διαφορές με το Ισραήλ» σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Νέος Ρώσος υφυπουργός για τη Μέση Ανατολή

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε χτες τον 64χρονο διπλωμάτη καριέρας, Σεργκέι Βερσίνιν, στη θέση του νέου υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής. Ο Βερσίνιν κατά το παρελθόν υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Μεσανατολικό, ενώ από το Φλεβάρη του 2005 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.