ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών αρχών σε άοπλους διαδηλωτές

Τουλάχιστον 18 οι νεκροί νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και πάνω από 1.500 οι τραυματίες, στη Λωρίδα της Γάζας, από τις κινητοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής

Τρίτη 3 Απρίλη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από τη μαζική διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή στη Γάζα, που ο ισραηλινός στρατός έπνιξε στο αίμα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τεταμένη και ηλεκτρισμένη παραμένει η κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας από την περασμένη Παρασκευή, μετά το αιματοκύλισμα των λαϊκών κινητοποιήσεων που θα διαρκέσουν 6 βδομάδες με αφορμή τη «Μέρα της Γης», αφιερωμένης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για την επιστροφή των εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, αφότου δημιουργήθηκε με τον παλαιστινιακό διωγμό και ξεριζωμό το 1948 το κράτος του Ισραήλ. Εξαιτίας της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών που είχαν ακροβολίσει στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 100 ελεύθερους σκοπευτές και πολυάριθμους στρατιώτες και της χρήσης πολεμοφοδίων σε άμαχο πληθυσμό που διαδήλωνε ειρηνικά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και έφηβοι 16 ετών!) και τραυματίστηκαν πάνω από 1.500 άλλοι. Το τελευταίο θύμα, ηλικίας 29 ετών, που είχε τραυματιστεί από σφαίρες στο στομάχι, εξέπνευσε χτες το πρωί σε νοσοκομείο της Γάζας...

Νοσοκομειακές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν πως αρκετοί από τους τραυματίες είχαν πληγωθεί πισώπλατα (!) όχι μόνο από σφαίρες καουτσούκ, που συνήθως χρησιμοποιούν οι κατοχικές δυνάμεις σε βάρος αμάχων, αλλά και από σφαίρες dum-dum (σφαίρες απαγορευμένες από διεθνείς συνθήκες, που όταν εισέρχονται στο στόχο, παραμορφώνονται, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς). Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, που αφενός κατέγραφαν τις κινήσεις των διαδηλωτών, αφετέρου έριχναν επί ώρες «βροχή» δακρυγόνων σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνουν τα πλήθη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, που διεκδικούσαν το αναφαίρετο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισαν αδίστακτα να σκοτώνουν και να τραυματίζουν εκατοντάδες, με τον ανυπόστατο ισχυρισμό πως δέχονταν τάχα «επίθεση» στα σύνορά τους από «τρομοκράτες της Χαμάς». Η «Χαμάς», πάντως, που βιντεοσκοπούσε ένα μέρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, έδωσε στη δημοσιότητα δεκάδες βίντεο που κατέγραφαν τα ισραηλινά πυρά να πέφτουν αδιάκριτα σε νεαρούς διαδηλωτές, όλοι τους άοπλοι.

Παρ' όλα αυτά, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ακροδεξιός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, εξήραν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, λέγοντας τάχα πως έδρασαν «κατάλληλα επειδή πυροβόλησαν μόνο Παλαιστίνιους που συμπεριφέρονταν απειλητικά»!

Αντιδράσεις

Οι σφαίρες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος άοπλων διαδηλωτών προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πολλών λαών, που στήριξαν τον αγώνα των Παλαιστίνιων για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Προκάλεσαν επίσης υποκριτικά τις αντιδράσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς αμφότεροι ζήτησαν «ανεξάρτητη έρευνα» για τα θύματα, αφετέρου έκαναν «έκκληση» στις... δύο πλευρές για... αυτοσυγκράτηση!

Επιπλέον, οι λαϊκές κινητοποιήσεις των χιλιάδων κατοίκων της Γάζας έγιναν αφορμή για κόντρα ανάμεσα στους ηγέτες Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς αμφότεροι αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος σφαγέας αμάχων. Ειδικότερα, ο Ερντογάν το Σάββατο, σε εκδήλωση στα Αδανα της νότιας Τουρκίας, κατήγγειλε τον Νετανιάχου χαρακτηρίζοντάς τον «κατοχικό δυνάστη» και «τρομοκράτη». Ο Νετανιάχου ανταπάντησε θυμίζοντάς του ότι επί πολλά χρόνια βομβαρδίζει αδιάκριτα χιλιάδες αμάχους και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να μιλά. Χαρακτήρισε δε τις επικρίσεις Ερντογάν «πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο»...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με αφορμή και αυτά τα γεγονότα, έγινε στόχος επικρίσεων από αρκετούς πρώην διευθυντές της Μοσάντ (ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών), όπως ο Ντάνι Γιατόμ, που ανησύχησε πως η κυβέρνηση Νετανιάχου οδηγεί «σε ένα κράτος δύο εθνοτήτων που θα σημάνει το τέλος του Ισραήλ ως εβραϊκού δημοκρατικού κράτους», και του Ζβι Ζάμιρ, που διαπίστωσε πως ο Νετανιάχου έχει οδηγήσει το Ισραήλ «σε σοβαρή κατάσταση θανάσιμης ασθένειας»...

Επιπλέον, χτες, οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας συζητήθηκαν εκτενώς σε συνάντηση που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι. Είπαν ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο για τη «βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων», απέρριψαν την κλιμάκωση της ισραηλινής βίας στις κινητοποιήσεις στη Γάζα και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για την εξεύρεση δίκαιης ειρηνευτικής λύσης.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Παρασκευής - ξημερώματα Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα του Κουβέιτ για το αιματοκύλισμα των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν εξεδόθη ούτε καν μία τυπική ανακοίνωση για τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για τα θύματα των κινητοποιήσεων στη Γάζα, λόγω αντιδράσεων που προέβαλαν η Αμερικανίδα πρέσβειρα Νίκι Χέιλι και ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνι Ντανόν.

Οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις, που συνεχίστηκαν και χτες σε μικρότερη κλίμακα, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Μάη, μέρα της Νάκμπα («Καταστροφή» στα Αραβικά) για τις σφαγές και τον ξεριζωμό που υπέστησαν το 1948 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.