ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει «στροφές» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018

Eurokinissi

Τη σύσταση «να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», προκειμένου να κλείσει έγκαιρα η 4η «αξιολόγηση», απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση χτες του υπουργικού συμβουλίου, κρύβοντας ότι αυτό σημαίνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και καλλιεργώντας «κλίμα αισιοδοξίας» για το «τέλος των μνημονίων» που θα συνεχίσουν να ισχύουν για το λαό, για την εποχή της υποτιθέμενης «δίκαιης ανάπτυξης» για λογαριασμό του κεφαλαίου και για τις «διεθνείς συμμαχίες» της χώρας, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η αστική τάξη και που εμφάνισε λίγο - πολύ ως... προστάτες συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρουσιάζοντας ως βασικό κυβερνητικό στόχο «την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια, την ασφυκτική επιτροπεία και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας», ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κάθε μέρα που περνάει, βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους». Την αισιοδοξία του βάσισε στη «δημοσιονομική υπεραπόδοση» και στον «εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών», παραμέτρους που αναγόρευσε σε «σταθερές» για το πέρασμα «στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου», επιβεβαιώνοντας πως μόνη σταθερά στη ζωή του λαού θα παραμείνει η επίθεση διαρκείας στο εισόδημα και τα δικαιώματά του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε στο εγχώριο κεφάλαιο πως ήταν η δική του κυβέρνηση που αποκατέστησε «την αξιοπιστία της χώρας, όχι μόνο στενά έναντι των δανειστών, αλλά έναντι του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, είτε πρόκειται για διεθνείς θεσμούς είτε για οίκους αξιολόγησης και επενδυτές», ότι του εξασφάλισε «τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες» για την προώθηση των αξιώσεών του σε επίπεδο ΕΕ και μαζί «μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας (...) ένα σημαντικό επίτευγμα που συνέβη επί των ημερών μας».

Για τη διατήρηση του «επιτεύγματος», ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «επιβράβευση» στο λαό, ισχυριζόμενος πως «είναι βέβαιο ότι η επιβράβευση θα είναι μεγάλη», αν φυσικά σκύψει το κεφάλι αποδεχόμενος και τα νέα μέτρα για το «κλείσιμο» της 4ης «αξιολόγησης», όσα έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν απ' του χρόνου κ.ά.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες για το κεφάλαιο «τομές» στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντάς το επιπλέον ότι θα πρόκειται για μια διαδικασία μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί «να επιτευχθούν ή να αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις» που θα αναλάβουν να διατηρήσουν την αντιλαϊκή σταθερότητα που απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απέδωσε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στις «εξελίξεις στο εσωτερικό» της Τουρκίας, καθώς και σε «ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη γενικότερη αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων». Επικαλούμενος την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία ως λόγο για την επίσπευση των ευρωΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που «τρέχει» η κυβέρνηση, πρόσθεσε πως «έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Επιμένοντας στην αναγόρευση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή και στην καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού του λαού, καυχήθηκε για την «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία», που «αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας».

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας τα καλέσματα συστράτευσης πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης στις διεθνείς σχέσεις της, σημείωσε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν αυτήν την ώρα να δείξουμε αδυναμία να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γείτονές μας», καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση στάση άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης, που «κάνει ζημιά στη χώρα».

Απευθυνόμενος τέλος στην Τουρκία, την κάλεσε να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει «το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη», χαρακτηρίζοντας άδικη την κράτησή τους.