ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζητά την καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής χωρίς αποκλεισμούς
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Απρίλη, στην έδρα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, συνάντηση της τριμερούς επιτροπής για το δήμο Καισαριανής, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, γνωμοδοτεί για τη δυνατότητα εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε κάθε δήμο.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμος Καισαριανής:

«Στη συνάντηση αυτή καταθέσαμε την πάγια θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, μέσα από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Ομως, η υλοποίησή της, όπως την εξήγγειλε η κυβέρνηση, με μηδενική πρόβλεψη δαπάνης, είναι εμπαιγμός! Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους 205 από τους 345 δήμους, αδιαφορώντας για τις δημιουργούμενες ανισότητες. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, ως κόστος. Στη ''δίκαιη ανάπτυξη'' που προβάλλει ως ''όραμα'', δεν χωράνε οι ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εκτέθηκαν για το δήμο μας, αυτήν τη στιγμή στα 7 νηπιαγωγεία και στα 14 τμήματα φοιτούν συνολικά 225 νήπια γεννημένα το 2012 και 86 προνήπια γεννημένα το 2013.

Παράλληλα, στις δομές Προσχολικής Αγωγής του δήμου φιλοξενούνται 90 προνήπια γεννημένα το 2013 και 142 βρέφη γεννημένα το 2014, ενώ υπάρχουν και βρέφη που ή δεν απευθύνονται στις δημόσιες υποδομές ή παραμένουν στο σπίτι τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και προκειμένου να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το νέο σχολικό έτος (2018-'19) στο δήμο μας, απαιτούνται:

1. Αύξηση 60% των τμημάτων

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των τμημάτων, δηλαδή των αιθουσών διδασκαλίας, πρέπει να συνυπολογιστεί και η δημιουργία βοηθητικών χώρων δηλαδή υγιεινής, σίτισης και ξεκούρασης, αύλειων χώρων αντίστοιχων κάθε ηλικιακής βαθμίδας.

Είναι γνωστό ότι το σχολικό δίκτυο είναι στα όριά του, παλαιωμένο, ανεπαρκές, με πρόχειρες κτιριακές παρεμβάσεις και μικρές αίθουσες που στοιβάζονται παιδιά. Στην πόλη μας, 2 από τα 7 νηπιαγωγεία που φιλοξενούν συνολικά περίπου 80 παιδιά, στεγάζονται σε κοντέινερ και χρειάζεται ΑΜΕΣΑ αντικατάστασή τους με σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για εξασφάλιση σύγχρονων σχολικών υποδομών σε όλες τις βαθμίδες, που θα υπηρετούν την παιδαγωγική επιστήμη με ολιγομελή τμήματα, με βοηθητικούς χώρους και εργαστήρια. Γι' αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης απαιτείται καταγραφή των ελεύθερων χώρων - κτιρίων - οικοπέδων ανά δήμο, εκκίνηση διαδικασιών για απαλλοτριώσεις και χρηματοδότηση για την οικοδόμηση νέων σχολείων.

2. Μαζικοί διορισμοί επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού

Σήμερα όμως, από πλευράς της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν προχωρά κανένας νέος διορισμός, αλλά απολύονται και οι συμβασιούχοι! Ενδεικτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι ότι μόλις προχτές απέρριψε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Ως δημοτική αρχή καταδικάζουμε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, που χέρι - χέρι με την κυβέρνηση ζυμώνει το αντιδραστικό αίτημα για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους! Θα σταθούμε στο πλάι του κινήματος, του παιδαγωγού και του γονιού που αγωνιά για την αγωγή και τη φροντίδα του παιδιού του.

Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, που θα στεγάσουν όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και για τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή είναι μια σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί με επιστημονικούς όρους, ενιαία και δωρεάν για όλα τα παιδιά».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στην τριμερή συμμετείχαν ο διευθυντής Εκπαίδευσης Αν. Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Απ. Κοπριτέλης και ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος, μαζί με την αντιδήμαρχο Παιδείας Κ. Γεωργοπούλου.