ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Διακηρύξεις περί «πολυπολικού κόσμου» και απάντηση στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018

AP

Η Διάσκεψη της Μόσχας είχε το δικό της συμβολισμό και στα διαλείμματα: Πρόβαλε βίντεο για την αποτελεσματικότητα της ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία
Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη 7η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2012 το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Κεντρικό ζήτημα της συνάντησης ήταν η σύγκρουση στη Συρία, με χαρακτηριστικό τον τίτλο της προχτεσινής κεντρικής συζήτησης: «Η προοπτική της Μέσης Ανατολής μετά την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία».

Δεν έλειψε η συζήτηση και για άλλα σοβαρά πεδία όπου εκδηλώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όπως φαίνεται και από τους τίτλους των θεματικών ενοτήτων: «Ευρωπαϊκή ασφάλεια: Συνεργασία ή αντιπαράθεση;», «Οι νέες πολιτικοστρατιωτικές πραγματικότητες στην Ευρώπη», «Ο ρόλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)». Είναι σαφής η αναφορά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, που διανύει τον τέταρτο χρόνο της και όπου εκφράζονται τόσο η ενδοαστική σύγκρουση για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου όσο και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία για τις ενεργειακές πηγές, τους αγωγούς μεταφοράς Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής.

Υπήρχαν επίσης θεματικές για τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, την Κορεατική Χερσόνησο, τη Λατινική Αμερική. Σε όλες τις συζητήσεις κεντρικό ρόλο είχαν Ρώσοι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, που προβάλλοντας τις αξιώσεις της αστικής τάξης που εκπροσωπούν εμφάνιζαν την ανάγκη «εκδημοκρατισμού» της «διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας», για δήθεν «αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο». Μόνο που αυτός ο κόσμος είναι ο σύγχρονος ιμπεριαλιστικός κόσμος των εντεινόμενων ανταγωνισμών, της «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο, όπου όταν δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί «μιλάνε» τα όπλα.

Τη χτεσινή τελευταία μέρα, ξεχώρισε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που επέλεξε να επικεντρωθεί από τη μια στο ζήτημα της Συνθήκης START, η οποία αφορά όπλα στρατηγικής σημασίας, όπως πυρηνικές κεφαλές και διηπειρωτικούς πυραύλους, και από την άλλη στην υπόθεση Σκριπάλ, που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας (βλέπε σχετικό θέμα, σελίδα 20). Οπως σημείωσε με νόημα ο Ρώσος ΥΠΕΞ: «Εχουμε τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις μας, βάσει της Συνθήκης για τη λήψη μέτρων περαιτέρω μείωσης και περιορισμού των στρατηγικών όπλων. Ζητάμε από τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο και τις παροτρύνουμε να συμφωνήσουμε σε μια νέα Συνθήκη START, ώστε να εξαλειφθούν τα αμφισβητούμενα σημεία». Τόνισε ότι ο διάλογος των δύο χωρών για το θέμα πρέπει να γίνει χωρίς «πολιτικές περιπλοκές και γραφειοκρατία».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «απογοητευτικά τα μονομερή βήματα από τη Δύση και από την ηγεσία των ΗΠΑ, που οδηγούν σε επικίνδυνες παγκόσμιες ανισορροπίες», και συμπλήρωσε ότι «η παγκόσμια κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας», καταλήγοντας ότι «η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες δεν κατάφεραν να αντλήσουν συμπεράσματα από τις τραγωδίες στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία και στην Ουκρανία».

Επίσης, ο Ρώσος αντιναύαρχος, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, Ιγκόρ Κοστιούκοφ, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί τους χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, και τη στρατιωτική πυγμή, για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, «και βλέπουμε το αποτέλεσμα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», ενώ κατέληξε ότι η χώρα του, μαζί με πολλές άλλες, «δεν πρόκειται να αποδεχτούν την παγκόσμια ηγεμονία κανενός».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας, αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί από 95 χώρες, όπως και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και από διάφορες ενώσεις - συμμαχίες όπου συμμετέχει η Ρωσία, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πολλές διμερείς συναντήσεις.

Χτες, επίσης, στη Μόσχα έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, που είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Ρωσίας.