ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βάζει «πλάτη» στα σχέδια επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018

Σε «πολεμικό συμβούλιο» παραπέμπουν τα όσα συζητήθηκαν στη θεματολογία «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» την περασμένη Πέμπτη
«Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκαν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Την ώρα που το νέο έγκλημα που σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα βρίσκεται στα σκαριά, η ανακοίνωση, με κάθε «επισημότητα» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» υπογράφτηκε και νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, που παραπέμπει σε επέκταση των δυνατοτήτων της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα όπως και σε μετεγκατάσταση των αμερικανικών drones στη Λάρισα, είναι χαρακτηριστική για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει την επικίνδυνη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Στο πλαίσιο μάλιστα του σχετικού σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται, την ίδια μέρα, δύο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Αεροσκάφη τέτοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, όπως και σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στη Λατινική Αμερική.

«Αταλάντευτη δέσμευση» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Παράλληλα, στελέχη των ΗΠΑ «περιδιαβαίνουν» όλη την Ελλάδα, επιθεωρώντας βάσεις και υποδομές, με πλέον χαρακτηριστική στο φόντο των πολεμικών προπαρασκευών την προαναφερόμενη συνεδρίαση - ύστερα μάλιστα από δύο χρόνια - της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ» («High Level Consultative Commitee», HLCC), με αρμοδιότητα τα θέματα «αμυντικής συνεργασίας».

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκαν ο αν. βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους, και ο αν. βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Τζόναθαν Κοέν. Συνοδεύονταν από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τον Αμερικανό ακόλουθο Αμυνας και άλλα στελέχη. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ενώ παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Η σύνθεση, όπως και η θεματολογία, στο φόντο της όξυνσης στη Συρία παρέπεμπαν περισσότερο σε «πολεμικό συμβούλιο». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές αλλά και με όσα ανακοινώθηκαν, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα όπως η παραπέρα αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς, η επέκταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς των Ειδικών Δυνάμεων και της αεροναυτικής συνεργασίας προς επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου, η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τους Αμερικανούς, με έμφαση ακριβώς σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν («διευκολύνσεις» με επιτήρηση μεγάλων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, π.χ. με ιπτάμενο τάνκερ, drones, πλοία ανοικτής θαλάσσης), η αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» κ.ά.

Κατά την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στη συνεδρίαση της HLCC συζήτησαν «τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η σταθεροποίηση της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού του ΝΑΤΟ και οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Παραπέρα, συζήτησαν και «ευκαιρίες να προωθήσουμε τη διμερή αμυντική μας συνεργασία τους προσεχείς μήνες. Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η υποστήριξή της είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων μας για την εξωτερική πολιτική και την Αμυνα στην περιοχή».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς: «Η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών (...) Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», ενώ σημειώνεται ότι «η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο».

Βάση της Σούδας, «πλατφόρμα κρίσιμης σημασίας»

Ανάμεσα στα άλλα στο κείμενό της η πρεσβεία σημείωνε... όλο νόημα και ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ «εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της Βάσης της Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή».

Εξάλλου, μια από σειρά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι αυξάνονται σταδιακά τα πλοία και αεροσκάφη που εξυπηρετούνται εκεί. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο από αρμόδιους παράγοντες εκτιμάται ότι η «πλατφόρμα ΝΑΤΟ» που αναφέρεται στο προαναφερθέν «Μνημόνιο κατανόησης» είναι το περιλάλητο κρηπίδωμα Κ-14 στη Σούδα, όπου με μήκος 300 μέτρων μπορεί να δέσει και αεροπλανοφόρο, και όπου επιταχύνονται όπως όλα δείχνουν οι εργασίες αναβάθμισης αλλά και μεγέθυνσης του «dry dock» που ήδη υπάρχει εκεί (δεξαμενή όπου βάζουν πλοία για επισκευές) προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke» που οι Αμερικανοί ρίχνουν για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Σούδα, εξάλλου, έχει παίξει κομβικό ρόλο σε όλες τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ως βάση υποστήριξης και ανεφοδιασμού του αμερικανικού 6ου Στόλου που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική. Εξυπηρέτησε επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στους πολέμους στο Ιράκ το 1991 και το 2003, στο Αφγανιστάν το 2003, στον πόλεμο της Λιβύης το 2011, αλλά και στον εν εξελίξει πόλεμο στη Συρία. Θυμίζουμε άλλωστε πως η περσινή επιδρομή των ΗΠΑ με πυραύλους «Τόμαχοκ» σε συριακό έδαφος έγινε από πλοίο που λίγες μέρες πριν είχε σταθμεύσει στη Σούδα.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της «Τεχνικής Διευθέτησης για ανάπτυξη αεροσκαφών», εκτιμάται ότι αφορά αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστά drones) στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου λέγεται ότι έχουν ήδη πάει ή ετοιμάζεται να πάνε τα πρώτα 2, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ.


Μπ.