ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Υποκρισία και απάτη την ώρα που βαθαίνει την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018

«Τόμαχοκ» φορτώνονται από τη Σούδα στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο
Στη βάση του ισχυρισμού ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, ξεδιπλώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα για την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, τη στιγμή που όχι μόνο νομιμοποίησε τα προσχήματα με βάση τα οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αλλά και που η εμπλοκή της χώρας είναι δεδομένη, καθώς παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή της.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, και επέμεινε στην υποκρισία ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «μία ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματος και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται, όπως και δεν έγινε, να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Νομίζω ότι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Δύση για την επίλυση του Συριακού είναι ο δρόμος της πολιτικής και του διπλωματικού διαλόγου, για να επέλθει ειρήνευση στην περιοχή και κατάπαυση του πυρός».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο «Πρώτο Πρόγραμμα», εξέφραζε ανησυχίες «γιατί είναι μια εξέλιξη αρκετά επικίνδυνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, με οδυνηρές επιπτώσεις και στον άμαχο πληθυσμό αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής». Σαν να μην είδε τη συμφωνία της ΕΕ στην επέμβαση, είπε ότι «συμφέρον της Ευρώπης είναι η εξεύρεση μιας λύσης μέσα από τη διπλωματία, με κεντρικό το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών...».

Απογειώνοντας την κοροϊδία, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ άνοιγε κεφάλια διαδηλωτών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και έστελνε άλλους στο αυτόφωρο, ζήτησε την «κινητοποίηση και των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα παρέμβει πρωταγωνιστικά και θα καθορίσει τις εξελίξεις πέρα από τις κυβερνήσεις...»!

Κρίσιμοι ρόλοι στην εμπλοκή που βαθαίνει

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται την «αθώα περιστέρα», όλο και πληθαίνουν τα στοιχεία που αποτυπώνουν την εμπλοκή που βαθαίνει στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στη συγκέντρωση πολεμικών μέσων στη Ν/Α Μεσόγειο, όσο και στην πρόσφατη επίθεση στη Συρία.

Πλάι σε όλα τα υπόλοιπα που κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες για τη στάθμευση των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που ουσιαστικά κατέδειξαν τους στόχους, σε Ηράκλειο και βάση της Σούδας, πλάι στην αντίστοιχη κινητικότητα στη βάση της Λάρισας όπου θα σταθμεύσουν τα αμερικάνικα drones αλλά και σε Ανδραβίδα, μόλις χτες δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του διαδικτυακού περιοδικού «Beacon», το επίσημο περιοδικό των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας, όπου καταγράφεται η δραστηριότητα στη βάση και αποτυπώνεται η διαδικασία φόρτωσης πυραύλων «Τόμαχοκ» στο πλοίο «USS Porter», ένα από τα πλοία που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία τον Απρίλη του 2017 και προηγουμένως είχε δέσει στη Σούδα. Αν και το ρεπορτάζ δεν αναφέρει πότε έγινε η διαδικασία φόρτωσης, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της βάσης για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η φόρτωση γίνεται στην προβλήτα Κ-14, που με πρόσφατο «μνημόνιο συνεργασίας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται έτοιμη να αναβαθμίσει, ενώ αξιοσημείωτη είναι η φωτογραφία που αποτυπώνει τις υπόγειες εγκαταστάσεις φύλαξης των πυραύλων που βρίσκονται στη βάση.

Σε μία από τις φωτογραφίες, μάλιστα, φαίνεται και ο χειριστής των μηχανημάτων, ο οποίος, όπως καταδεικνύουν η στολή και τα διακριτικά του, είναι στέλεχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού!

Επίσης, σε μια από τις φωτογραφίες καταγράφεται γερανός του Πολεμικού Ναυτικού να φορτώνει πυραύλους και πυρομαχικά σε ένα από τα αερόστρωμνα (hovercraft) του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων «USS San Diego» (LPD 22), από την προβλήτα στο Μαράθι, προκειμένου να μεταφερθούν στο LPD 22, το οποίο βρίσκεται εν πλω.

Αλλωστε, καθώς τις επόμενες μέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» αναμένεται να μπει στη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς τα ανοικτά της Συρίας, η ανώτατη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, ΜΑRCOM, έχει απευθυνθεί στα κράτη - μέλη αναζητώντας «πρόθυμους» για να αναλάβουν έργο υποστήριξης του γιγαντιαίου πλοίου, στέλνοντας πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην αρμάδα συνοδείας του. Λέγεται ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον της, ενώ «δεδομένη» θεωρείται ξανά και η ελληνική «συνεισφορά», με βάση το γεγονός της πρόσφατης συνοδείας που παρείχε (στις 7-19/3) το υποβρύχιο «Παπανικολής» με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Iwo Jima» του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Σούδα έτσι και αλλιώς έχει πάρει «φωτιά» το τελευταίο διάστημα, με τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη να πηγαινοέρχονται συνεχώς στη βάση προς υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής μηχανής στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια του Σουέζ.

Π.χ. χτες ξανάδεσε στη Σούδα το πετρελαιοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Patuxent» (έχει δέσει τουλάχιστον 3 φορές στη βάση από τις 26/3 και μετά), που ξανοίγεται στα ανατολικά και νότια της Κρήτης, ανεφοδιάζοντας εν πλω άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία με καύσιμο.

Στο μεταξύ, ταξίδι στις ΗΠΑ λέγεται ότι ετοιμάζει αρχές Μάη ο Α/ΓΕΕΘΑ, συνεχίζοντας τις στενές επαφές με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία. Εκτιμάται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι ξανά η «σύσφιξη» της διμερούς συνεργασίας, με παροχή και νέων υπηρεσιών από πλευράς Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στην υποστήριξη και επάνδρωση επιχειρήσεων, με βάσεις, προσωπικό και μέσα, στο δοσμένο καταμερισμό ρόλων εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.