ΑΛΒΑΝΙΑ
Μπαράζ εργατικών «ατυχημάτων» σε ορυχεία
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018

Εργάτες ορυχείου χρωμίου στην Αλβανία
Συνεχόμενα είναι τον τελευταίο καιρό τα ατυχήματα - στην πραγματικότητα εγκλήματα κατά των εργατών - λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας στα ορυχεία της Αλβανίας, και πιο ειδικά αυτά του χρωμίου, ενός ορυκτού από τα σημαντικότερα της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, την Παρασκευή 13 Απρίλη σε ορυχείο κοντά στην πόλη Κλος σκοτώθηκε ένας 57χρονος εργάτης από έκρηξη σε στοά, μετά από χρήση εκρηκτικών. Δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του εργάτη Π. Μ. και συνελήφθησαν άλλοι δύο συνάδελφοί του και ένας τεχνικός εξόρυξης. Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απρίλη, άλλος ένας εργάτης - πυροτεχνουργός επίσης σε ορυχείο χρωμίου, αυτήν τη φορά στην πόλη Μπούλκιζα, ο Αντζελελόσι Σανίνι, 37 χρόνων, σκοτώθηκε ενώ τοποθετούσε τα εκρηκτικά σε στοά.

Τους τελευταίους μήνες, 6 εργάτες στα ορυχεία έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις δύο περιοχές, με τις έρευνες συχνά των αρχών και των εταιρειών να αποδίδουν τα ατυχήματα στους ίδιους τους εργάτες. Σύμφωνα πάντως με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι συνθήκες στα ορυχεία είναι άθλιες και τα μέτρα ασφαλείας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Στη χώρα και στον τομέα του χρωμίου δραστηριοποιούνται κάπου 110 εταιρείες (ντόπιες και ξένες από Ιταλία, Καναδά, Τουρκία) ενώ η αξία του προϊόντος που εξορύσσεται φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με πολλές από τις εξαγωγές να κατευθύνονται στην Κίνα.

Μετά τα συνεχόμενα θανατηφόρα ατυχήματα η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Αλβανίας είχε προγραμματίσει για χτες διαμαρτυρία στην Μπούλκιζα διεκδικώντας κυρίως να υπάρξει βελτίωση στα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργατών στα ορυχεία.