ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Επί παντός επιστητού οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, για Ιράκ, Πακιστάν, τον «ιερό πόλεμο της Αλ Κάιντα», ΟΗΕ αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου

Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Το «περιστέρι» φάνηκε πάλι αλλά με το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλιστή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για πρώτη φορά μετά την εξαπόλυση των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών επιδρομών την Κυριακή, ο «μεγάλος απών» των ημερών, έκανε την εμφάνισή του, με μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εκπομπή «Good Morning».

Ο Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό» το τηλεοπτικό μήνυμα του εκπροσώπου της «Αλ Κάιντα», Σουλεϊμάν Αμπού Γκέιτ - που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Al Jazeera» - που κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο, Τζιχάντ, αλλά και προειδοποίησε για περισσότερες πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Πάουελ τόνισε ότι ΗΠΑ θα απαντήσουν «στην τρομακτική πρόκληση» της «Αλ Κάιντα»: «Πρόκειται για μια τρομακτική πρόκληση. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση. Θα συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία έως ότου ο εκπρόσωπος αυτός της "Αλ Κάιντα" να μην έχει πλέον κανένα λόγο να κομπάζει».

Ερωτώμενος εάν ήταν γνώστης της επιστολής του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, με λίστα που περιέχει δεκάδες χώρες, ο Πάουελ απάντησε σαφέστατα ότι το γνώριζε, ενώ χωρίς να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσο οι επιθέσεις ή οι χερσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν επεκταθούν και σε άλλες χώρες, σαφώς άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτονόητο πως «κατάλαβε το μήνυμα» των ΗΠΑ, οι οποίες το προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε απόπειράς του να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση με το Αφγανιστάν για να απειλήσει τις γειτονικές του χώρες ή τις μειονότητες που ζουν σε αυτό. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στο Ιράκ τις υποχρεώσεις του βάσει των διαφόρων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι οι Ιρακινοί απάντησαν θυμωμένα «όπως συνήθως», αλλά «πέρα από τα θυμωμένα λόγια τους, ήταν σαφές ότι κατάλαβαν το μήνυμα». Η προειδοποίηση αυτή διαβιβάστηκε την Κυριακή απευθείας από Τζον Νεγκρεπόντε στον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, σε ειδική συνάντηση που είχαν οι διπλωμάτες των δυο χωρών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Για Πακιστάν και ΟΗΕ

Πάντως, ο Πάουελ ένιωσε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δε βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου ως «εισβολείς». «Βρισκόμαστε στην περιοχή του Κόλπου κατόπιν προσκλήσεως των αραβικών εθνών και η παρουσία μας υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το Ιράκ εισέβαλε σε έναν από τους άραβες γείτονές του», τόνισε.

Οσον αφορά στον Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο Πάουελ δήλωσε ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στη χώρα του παρά τις πρόσφατες αναταραχές που οφείλονται στην αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν. «Ο Πρόεδρος Μουσάραφ απέδειξε τις περασμένες βδομάδες ότι ασκεί απόλυτο έλεγχο στη χώρα και το στρατό του. Βρίσκεται σε ισχυρή πολιτική θέση... μολονότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ταραχές, οι οποίες περιορίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους», πρόσθεσε ο Πάουελ στις δηλώσεις του στο ABC.

Τέλος, όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν θα έχει φύγει από την εξουσία. «Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη μετά Ταλιμπάν εποχή», τόνισε ο Πάουελ, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν στο Αφγανιστάν «μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλο το λαό του Αφγανιστάν» και ότι βρίσκονται σε επαφή με όλες τις πλευρές «προκειμένου να δούμε πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια κυβέρνηση».