«Απαιτούμε τον τερματισμό του πολέμου»

Κομμουνιστικά κόμματα τοποθετούνται κατά του πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν

Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Διαδήλωση κατά του πολέμου στη Ρωσία
Κομμουνιστικά κόμματα στη Ρωσία, στη Γερμανία και στη Φινλανδία με τοποθετήσεις τους τονίζουν ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δημιουργεί κινδύνους για την ανθρωπότητα...

Το ΚΚΡΟ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), μετά από συνεδρίασή του, υπογραμμίζεται: «Το ΚΚΡΟ καταδικάζει αποφασιστικά την τρομοκρατία σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η σταθερή θέση μας. Μετά τα τραγικά γεγονότα στις 11 του Σεπτέμβρη 2001 η κλιμάκωση της βίας ενισχύεται. Οι ΗΠΑ και ο στενός σύμμαχός τους, η Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν. Τα γεγονότα προσλαμβάνουν όλο και πιο επικίνδυνο χαρακτήρα, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, των προσφύγων. Αυτές οι ενέργειες εγκυμονούν τον κίνδυνο επέκτασης των ευρείας κλίμακας ένοπλων συγκρούσεων στο έδαφος άλλων κρατών. Είναι ολοφάνερο ότι παρόμοια χρήση της στρατιωτικής δύναμης οδηγεί στη μακροχρόνια όξυνση της κατάστασης στην Κεντρική Ασία, επιδεινώνει τη δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και φέρνει την πυρκαγιά του πολέμου κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είμαστε κατά του πολέμου. Ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης των προβλημάτων της τρομοκρατίας. Πρέπει, πριν απ' όλα, να εξαλειφθούν οι βαθιές αιτίες που γεννούν το φαινόμενο. Θεωρούμε ότι η ηγεσία της Ρωσίας δεν πρέπει να ικανοποιεί την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Θα πρέπει να ενεργήσει αυστηρά στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος Β. Β. Πούτιν δεν κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το σύρσιμο της χώρας μας σε νέο αφγανικό πόλεμο».

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ

Associated Press

Φιλειρηνική κινητοποίηση στη Γερμανία
Δήλωση σχετικά με τον νέο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων-ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν. Σε αυτήν τονίζει:

«Αν πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι βομβαρδισμοί της Καμπούλ, του Κανταχάρ και άλλων πόλεων του Αφγανιστάν δεν είναι καθόλου αντιτρομοκρατική επιχείρηση, όπως μας την παρουσιάζουν, αλλά μια πραγματική αεροπορική επίθεση. Η ηγεσία των ΗΠΑ διέδωσε ότι τάχα θα βομβαρδίσουν μόνο τις βάσεις μαχητών και στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, στην ουσία όμως σκοτώνεται άμαχος κόσμος... Αντί να βρουν και να δικάσουν τους πραγματικούς υπαίτιους των τρομοκρατικών ενεργειών στις 11 του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ εφαρμόζουν στο Αφγανιστάν ό,τι εφάρμοσαν στη Γιουγκοσλαβία. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου ότι η Ρωσία δε θα συμμετάσχει στην πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, η επιδίωξη της αμερικανικής ηγεσίας να παρασύρει σ' αυτή τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και μέσα απ' αυτές και τη Ρωσία, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Αν οι ΗΠΑ αρχίσουν χερσαία επιχείρηση, τότε οι Ταλιμπάν δε θα έχουν πού να πάνε και θα πάνε προς το Βορρά, στο Ουζμπεκιστάν και στο Τατζικιστάν, με τις οποίες η Ρωσία συνδέεται, μέσα από συμφωνίες, με αμοιβαίες υποχρεώσεις. Οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν ενάντια στην ΕΣΣΔ και τώρα θερίζουν θύελλα. Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι άμεσο αποτέλεσμα της πραγματικής φυγής των στρατευμάτων μας απ' αυτή τη χώρα και της πλήρους αποτυχίας της ρωσικής διπλωματίας στην κεντροασιατική κατεύθυνση. Θεωρώ την απερίσκεπτη απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων τεράστιο λάθος. Εξαιτίας του Γκορμπατσόφ εγκαταλείψαμε τότε τους Αφγανούς φίλους μας και ο Γιέλτσιν και η ομάδα του τους πρόδωσαν εντελώς. Και, τώρα, 12 χρόνια μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, σέρνουν πάλι τη Ρωσία σε στρατιωτική σύγκρουση σ' αυτή τη χώρα. Και, αφού η Ρωσία πήρε το μέρος της "Βόρειας Συμμαχίας", δεν αποκλείω αντίποινα των Ταλιμπάν κατά της χώρας μας ή των πολιτών μας. Η Αμερική είναι πέρα από δυο ωκεανούς, ενώ εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε δίπλα. Ανησυχία προκαλούν και δημοσιεύματα περί του ότι στα σχέδια των ΗΠΑ δεν είναι μόνον η επιδίωξή τους να εγκαταστήσουν στρατεύματά τους στις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και να αλλάξουν σ' αυτές τα καθεστώτα τους. Οπως λέγεται, η όρεξη έρχεται τρώγοντας».

Το ΚΟΔΗΣΟ

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες
Η Πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, Ρόναλντ Κλάους, δήλωσαν για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν:

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν είναι η λαθεμένη απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης του Σεπτέμβρη. Προφανώς οι επιθέσεις γίνονται σε αεροδρόμια και όχι σε υποτιθέμενες τρομοκρατικές δομές.

Απαιτούμε από την αμερικανική κυβέρνηση τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και από την ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να ασκήσει επιρροή προς αυτήν την κατεύθυνση στον Πρόεδρο Μπους αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του Προέδρου Μπους, σύμφωνα με την οποία οι Ταλιμπάν "πληρώνουν τώρα το τίμημα", είναι επικίνδυνη. Ετσι δε λύνεται κανένα από τα προβλήματα. Τα αμερικανικά αντίποινα μάλλον αυξάνουν τον κίνδυνο για όλους - εμπλεκόμενους και μη, σε όλες τις ηπείρους.

Το ΚΟΔΗΣΟ, όπως και εκπρόσωποι εκκλησιών και φιλειρηνικών κινημάτων, έλπιζε στη λογική των πολιτικών υπευθύνων στις ΗΠΑ, ώστε, μετά την 11η του Σεπτέμβρη, να μπορεί να αποφευχθεί μία ολέθρια και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας.

Οι ΗΠΑ, τώρα, καταστρέφουν αυτήν την ελπίδα».

Το ΚΚ Φινλανδίας

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Ο πόλεμος δεν είναι λύση», σχετικά με τις εξελίξεις, στην οποία αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας αποδοκιμάζει την επίθεση που εξαπόλυσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στο Αφγανιστάν. Ο πόλεμος, που σημαίνει καταστροφή και δολοφονία αθώων πολιτών, δεν είναι η λύση στην τρομοκρατία.

Ο πόλεμος που εξαπόλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσει κυρίως άλλους, παρά τους τρομοκράτες, και θα καταγράψει μεγάλη λίστα από αθώους νεκρούς πολίτες. Εχει ήδη προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα προσφύγων και απειλεί να χειροτερέψει την πείνα που υπάρχει στο Αφγανιστάν, μια χώρα που έχει θιγεί από πολέμους και την αντιδημοκρατική διακυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ο πόλεμος θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο επικίνδυνο κύκλο βίας, όπου η χρήση ένοπλων δυνάμεων και δολοφονιών θα αντικαταστήσει τις αρχές του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Το ΚΚ Φινλανδίας απαιτεί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να πάψουν να μετέχουν στον πόλεμο και στις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, που δυστυχώς έχουν ομόφωνα υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού. ΤΟ ΚΚΦ πιστεύει ότι η ετοιμότητα της κυβέρνησης να παραχωρήσει την άδεια στα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, καθώς και τα αεροδρόμια, είναι ριζικά αντίθετη με το αδέσμευτο στρατιωτικά καθεστώς της Φινλανδίας.

Ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελέσει μέσον για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του δεν επιτρέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να μετατρέψουν την αυτοάμυνα σε επιθετικότητα ενάντια σε άλλες χώρες.

Δεν αποδεχόμαστε την τρομοκρατία όπως και δεν αποδεχόμαστε να τιμωρηθεί ένας λαός για τα εγκλήματα που διέπραξαν τρομοκράτες.

Οι αιτίες, που προκαλούν μίσος, απελπισία και τρόμο, θα πρέπει να ξεριζωθούν και ένας δίκαιος κόσμος θα πρέπει να εγγυηθεί για όλους. Είναι επιτακτικό να σταθεροποιηθεί η θέση των Ηνωμένων Εθνών κι όχι να εφαρμόζεται η λογική του ισχυρού. Λύσεις ειρήνης θα πρέπει να βρεθούν σε προβλήματα όπως είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν και η εφαρμογή των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».