ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ παριστάνει τον προστάτη των προσφύγων που η ίδια και οι σύμμαχοί της ξεριζώνουν
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018

Eurokinissi

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την ώρα που ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία με τη στήριξή της, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για το λεγόμενο «Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση και για τους πρόσφυγες» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω: «Ενώ οι ΗΠΑ από κοινού με τη Γαλλία και τη Βρετανία βομβαρδίζουν τη Συρία, με την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η ΕΕ και με τα ετοιμαζόμενα σύμφωνα του ΟΗΕ παριστάνει τον προστάτη των δικαιωμάτων των προσφύγων που ξεριζώνονται από τους βομβαρδισμούς τους δικούς της και των συμμάχων της.

Επικαλείστε αρχές... Οι "αρχές" σας είναι οι βομβαρδισμοί, ο εγκλωβισμός στα ελληνικά νησιά, η ζωή σε άθλιες συνθήκες χιλιάδων προσφύγων, οι ανταγωνισμοί των ποσοστώσεων, οι φαστ τρακ απελάσεις, οι χιλιάδες εν αναμονή επανενώσεις οικογενειών. Εύτακτη μετανάστευση για σας είναι να ανοιγοκλείνει η κάνουλα και όσοι μετανάστες περισσεύουν και δεν χρειάζονται άμεσα ως "καύσιμη ύλη" για τα κέρδη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να τους θεωρείτε "παράνομους".

Απαιτούμε ανθρώπινους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, απεγκλωβισμό τους από τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα και να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σχετικά με το θέμα της συζήτησης και το ψήφισμα

Με βάση τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης» του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δρομολογήθηκαν διαδικασίες για να εγκριθούν δύο «Παγκόσμια Σύμφωνα», ένα για τους πρόσφυγες το 2018 και ένα για την «ασφαλή, εύτακτη και νόμιμη μετανάστευση», το οποίο θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μαρόκο το Δεκέμβρη του 2018. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιχειρεί να βάλει τις «αρχές» διαπραγμάτευσης της ΕΕ στον ΟΗΕ για τα δύο Σύμφωνα, τα οποία πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα έχουν δεσμευτική ισχύ για τα υπογράφοντα κράτη. Ανάμεσα στα ανέξοδα διακηρυκτικά ευχολόγια για μη επαναπροώθηση προσφύγων, οικογενειακή επανένωση και προστασία των παιδιών προσφύγων, σημειώνουμε τον ίδιο τον τίτλο του Συμφώνου για «εύτακτη» και «νόμιμη» μετανάστευση... Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος του ψηφίσματος για τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, που διαπερνά και όλη τη λογική του, όσοι αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο μένουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν έρθει «εύτακτα», γυρίζουν πίσω στη φτώχεια, τον πόλεμο και την εξαθλίωση.