ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι κυρίαρχοι οικοδομούν «κοινωνία της σιωπής»
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001

Κοινωνία της πολιτικής σιωπής και της ιδεολογικής ησυχίας, οραματίζονται οι διαχειριστές του διεθνούς κεφαλαίου. Γι' αυτό το λόγο οι πολιτικοί τους εκφραστές, που ηγούνται στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, προωθούν μια σειρά μέτρα για την υλοποίηση του στόχου τους. Με αυτά επιδιώκουν να επιβάλλουν την αγωνιστική σιγή. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος, τώρα που η εξουσία παίρνει το ένα πίσω από το άλλο καταιγιστικά μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, παίρνει και μέτρα για να φρενάρει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Πολύ περισσότερο με τη διεξαγωγή ενός ακόμη άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ετσι οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την προώθηση ευρωτρομονόμου. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας προτείνεται ο ορισμός της. Αυτός, που θα αποτελέσει και τη βάση του ευρωτρομονόμου, αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων ατόμων με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Αυτή η γενική αναφορά ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις.

Αλλο μέτρο αποτελεί το υπό εκκόλαψη ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης. Αν υλοποιηθεί, θα πάψει να υπάρχει οποιοσδήποτε πολιτικός έλεγχος από τα κράτη - μέλη της ΕΕ μετά τη δικαστική κρίση για την έκδοση. Θα εκδίδονται ακόμη και οι ημεδαποί, ενώ θα καταργηθεί η προϋπόθεση του διπλού αξιόποινου. Ετσι θα πάψει η ισχύς συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει την έκδοση Ελλήνων πολιτών σε άλλη χώρα. Το Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση αλλοδαπού που «διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας», αν ισχύσει όμως ο ευρωτρομονόμος, θα συμβαίνει το αντίθετο, αφού η γενικευμένη εφαρμογή του οδηγεί και σε «εγκλήματα γνώμης».

Τα παραπάνω, μαζί με την ενίσχυση της Ευρωπόλ, τη δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τη δημιουργία ειδικής ενιαίας αστυνομικής ομάδας, τη στενότερη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δημιουργείται το γκρίζο τοπίο μέσα στο οποίο θα ασφυκτιούν οι ατομικές ελευθερίες.

Την άποψή τους γι' αυτά τα θέματα αναφέρουν στο «Ρ» τρία μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Πρόκειται για το δικηγόρο Κ. Διάκο, τον οικονομολόγο Σ. Κοιλάκο και το συνδικαλιστή Χ. Σμυρνιώτη.