ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Πελεγκρίνι
Παρασκευή 4 Μάη 2018

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Π. Πελεγκρίνι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Πέτερ Πελεγκρίνι, είχε προχτές το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Οπως δήλωσε η ίδια, «είχαμε διαφορετικές απόψεις», αλλά «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», υπογραμμίζοντας «το στρατηγικό ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης και της Σλοβακίας, η οποία φυσικά επηρεάζεται», σημείωσε η Μέρκελ και ευχαρίστησε τη Σλοβακία «διότι στην "αντίστροφη ροή" αυτήν τη στιγμή προμηθεύει την Ουκρανία αποκλειστικά με φυσικό αέριο, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά».

Δήλωσαν πως και οι δύο χώρες επιθυμούν μια μόνιμη εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς και την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ, ενώ η Αγκ. Μέρκελ σημείωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες για να διαμορφώσουν μια κοινή θέση απέναντι στις ΗΠΑ. Ο Π. Πελεγκρίνι πρόσθεσε ότι οι οικονομίες και η παραγωγή των δύο χωρών είναι τόσο διασυνδεδεμένες, «έτσι ώστε η Γερμανία, όταν διαπραγματεύεται τις εμπορικές συνθήκες με τη Βόρεια Αμερική, αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα και τη Σλοβακία».

Τέλος, οι δύο ηγέτες μίλησαν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, με στόχο να προχωρήσει η συνοχή. «Η Σλοβακία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αυξήσει τις πληρωμές της, όπως υποσχέθηκε», είπε ο Πελεγκρίνι. Η Σλοβακία θα αναλάβει την προεδρία στην ολομέλεια της Ομάδας του Βίσεγκραντ (συμμετέχουν επίσης η Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία) την 1η Ιούλη και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κάλεσε την καγκελάριο να συμμετάσχει στις συνομιλίες «V4 plus Germany».