3η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Διασυνοριακή συνεργασία σε ευρωΝΑΤΟικές ράγες
Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018

MotionTeam

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη η 3η Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών των 4 χωρών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν η «διασυνοριακή συνεργασία», μέτρα και δράσεις που αφορούν τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του στόχου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία.

Δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στην εναρκτήρια ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα «να λύσουμε όλα τα ζητήματα της περιοχής και να πορευτούμε μαζί σε έναν δημιουργικό ευρωπαϊκό δρόμο», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι «η συνέχιση των εντάσεων (...) θέτει ως επιτακτικό καθήκον τη συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία μας που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την ασφάλεια στις συνοριακές μας περιοχές». Ενδεικτική εξάλλου για το περιεχόμενο των «σχημάτων» αυτών που στήνει η κυβέρνηση για να προωθήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς είναι και η πρόταση «οι αρμόδιες διευθύνσεις μας για τη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο (...) να συναντιόνται για να ανταλλάσσουν γνώμες και να βρίσκουν τον τρόπο να αυξάνουν την κοινή μας δράση στη Μέση Ανατολή».

Δεν έλειψαν και οι πιο συγκεκριμένες αναφορές, για την «έξοδο προς τη Μεσόγειο» του Ιράν, τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και την παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν σημειώνοντας ότι «θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λοζάνης στην ανατολική της πλευρά. Είναι μια Συνθήκη που αφορά και πολλές άλλες χώρες και ανάμεσα σε αυτές και εμάς».

Σε ό,τι αφορά τη «θετική ατζέντα», όπως βαφτίζονται τα σχέδια του κεφαλαίου, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή «σίγουρα πρέπει να αφορά την ανάπτυξή μας και τη συνεργασία μας στον τομέα της Ενέργειας και των μεγάλων υποδομών», ιεράρχησε ψηλά τα ζητήματα «συνδεσιμότητας», ενώ δείχνοντας το πώς τα σχέδια αυτά «κουμπώνουν» με τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής σημείωσε ότι «ως μικρά και μεσαία κράτη για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο όχι μόνο να αναπτύξουμε τη συνδεσιμότητά μας αλλά και τη συνολική μας συνεργασία με δύο στόχους: Τόσο για να βοηθηθούν τα δύο κράτη που δεν είναι ακόμα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενταχθούν σε αυτήν, όσο και για να προετοιμάσουμε με τη σημερινή μας συνεργασία τη μελλοντική μας συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση θα έχει αντικείμενο την οικονομία και θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Οικονομικών των 4 χωρών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν έργα που αφορούν τη συνδεσιμότητα της περιοχής, όπως οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση, δημιουργία υποδομών για μετακίνηση με υδροπλάνα, λειτουργία κοινών συστημάτων παρακολούθησης των οδικών δικτύων, άρση της δυσλειτουργικότητας στα περάσματα από τη μια χώρα στην άλλη.

Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών συμφωνήθηκαν η παραπέρα ενίσχυση κοινής εκπαίδευσης και σεμιναρίων, η ενίσχυση των επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, η ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών για την εγκληματικότητα και την καταδίωξή της, σειρά κοινών πρωτοβουλιών για τη διασυνοριακή συνεργασία και για την πολιτική προστασία.

Επιτάχυνση με ΠΓΔΜ για να προλάβει το ευρωατλαντικό «τρένο»

Σε ό,τι αφορά το παζάρι για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ώστε να προχωρήσει η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς, εμμέσως, προανήγγειλε εξελίξεις, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων νέα συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, το επόμενο Σάββατο, παρουσία του Μ. Νίμιτς.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει υπάρξει είπε ότι η συζήτηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ ήταν σε θετική κατεύθυνση, ότι «έχουμε δύο - τρία κεντρικά ζητήματα να λύσουμε» και ότι «χθες και σήμερα κουβεντιάσαμε παραλλαγές λύσεων ή δυνατοτήτων στα θέματα που μας απασχολούν».

Πρόσθεσε με νόημα ότι «έχουμε κάνει τόσο πολλή δουλειά τους 10 τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς» και χαρακτήρισε «13η και τυχερή» τη συνάντηση που θα γίνει τον Ιούνη στη Ρόδο. Και τόνισε: «Σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές. Δεν καταλήξαμε, θα πρέπει να ενημερώσουμε και τους πρωθυπουργούς μας. Εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Πιο σαφής για το περιεχόμενο των διευθετήσεων, ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, σημείωσε ότι «υπάρχει βούληση και με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο (της Ευρώπης)», προσθέτοντας πως «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» και «τα όρια (...) συνδέονται με το "ευρωπαϊκό τρένο" για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου». Οπως είπε, συζήτησαν «μια - δυο τελευταίες διαφορές», διερεύνησαν «επιλογές», «χωρίς να αναλάβουν κάποια δέσμευση», προκειμένου να δουν «εάν μπορούν να βρουν έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

«Θετικές» εξελίξεις εξάλλου προανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αλβανία, όπως ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ελπίδα «μέχρι τέλος του μήνα να τελειώσουμε με τα ζητήματα της ΑΟΖ» και δηλώνοντας ευτυχής «που στις αρχές του Ιούνη θα έχουμε κλείσει με αυτό το μεγάλο πακέτο ζητημάτων που είχαμε με την Αλβανία, που είναι μερικά θέματα δεκαετιών και φαινόντουσαν άλυτα». Και ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Ντ. Μπουσάτι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την ΑΟΖ».