ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για το δικαίωμα στη δουλειά

Σε συγκέντρωση την Παρασκευή 11/5, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ. καλούν σωματεία του Δημοσίου

Τετάρτη 9 Μάη 2018

Παναττική στάση εργασίας (12 μ. έως το τέλος του ωραρίου) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Παρασκευή 11/5 για το δικαίωμα στη δουλειά.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, σωματεία του Δημοσίου καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε ανακοίνωσή του καλεί στη στάση και στη συγκέντρωση προβάλλοντας τα αιτήματα: Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το Συνδικάτο αναφέρεται στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «βυθίζοντάς τους στον καιάδα της ανεργίας, ενώ ετοιμάζεται να τσακίσει και το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών. Από την άλλη, στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν και οι διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες του πολίτη έχουν εκτοξεύσει την εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, με θλιβερή κορωνίδα τον θάνατο δύο συναδέλφων στην Τήνο (...) Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να οργανώσουν τον αγώνα και μέσα από μαζικές διαδικασίες να ενημερώσουν τους συναδέλφους».

Κάλεσμα στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος απευθύνουν ακόμα ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας νομού Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει επίσης η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στις ΕΛΜΕ, στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων να οργανώσουν την επιτυχία της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 11 Μάη απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Στο πνεύμα αυτό, αποφάσεις για συμμετοχή στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ρόζα Ιμβριώτη» και «Σωκράτης».

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων! Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Απαιτούμε εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων! Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των συμβασιούχων συναδέλφων για τη στέγαση, τη σίτιση και τη δωρεάν μετακίνησή τους!».

Οπως επισημαίνει, η κυβέρνηση «μαζί με τον ΟΟΣΑ έδιναν συνεντεύξεις Τύπου για να παρουσιάσουν την κοινή τους στρατηγική για την Εκπαίδευση. Η στρατηγική τους συμβαδίζει με τη "δίκαιη" ανάπτυξη, με τα ψέματά τους για "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που θα εφαρμόζονται μνημονιακοί νόμοι και μέτρα έως το 2060.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας!

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη μας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απέναντι σε παλιά και νέα προαπαιτούμενα. Ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία. Ενάντια στη λεγόμενη "αξιολόγηση" και "αυτοαξιολόγηση" του σχολείου και την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο με το νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση, που τέθηκε σε "διαβούλευση", που θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις δομών, όπως π.χ. τα ΚΕΔΔΥ. Ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων. Ενάντια στην εφαρμογή του ΠΔ 79 για τα 25άρια τμήματα.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ο αγώνας αφορά τη μόρφωση, το μέλλον και τη ζωή της νέας γενιάς και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο!».

Σε άλλες πόλεις

Συγκέντρωση την Παρασκευή 11/5, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, οργανώνει επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, με αντίστοιχη στάση εργασίας. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΕΛΜΕ Λήμνου, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Χτες, στο μεταξύ, στην Πάτρα, σε κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι του δήμου με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8 μηνών) στην Καθαριότητα, στον Ηλεκτροφωτισμό και στα Κοιμητήρια του δήμου. Στη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Πάτρας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, και ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Μετά τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να μην απολυθούν, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλειά, ενώ ανέφερε πως εργάζονται σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού.