ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Αποκλεισμένοι από το ποδόσφαιρο

Συνάντηση του ΚΚΕ με μέλη της Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Παρασκευή 11 Μάη 2018

Από τη χτεσινή συνάντηση
Το σημαντικό ζήτημα του αποκλεισμού που υφίστανται οι πτυχιούχοι των Σχολών Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΤΕΦΑΑ) με δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΔΣ της νεοσύστατης Ενωσης Πτυχιούχων Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕΠΠΠΕ) με τον υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρή Λιάππη.

Εξηγώντας την κατάσταση, τα μέλη της ΠΕΠΠΠΕ ανέφεραν πως αυτήν τη στιγμή κάποιος με δίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου που προέρχεται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να δουλέψει σύμφωνα με την ιδιότητά του σε κάποια ομάδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αποκτήσει κάποιο από τα διπλώματα που ορίζει η Eυρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA), όπως π.χ. το «UEFA pro», το «UEFA A» κ.ά., τα οποία δίνονται στα αντίστοιχα σεμινάρια των ποδοσφαιρικών σχολών της ΕΠΟ, «φυσικά» επί πληρωμή. Ετσι, ουσιαστικά τίθενται εκτός αντικειμένου οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών σχολών που επέλεξαν την ιδιότητα του προπονητή ποδοσφαίρου.

Μιλώντας ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, η υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων της Ενωσης Πτυχιούχων Προπονητών Ποδοσφαίρου, Μαρία Τσιγόνη, εστίασε στο ρόλο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εκανε λόγο για μονοπωλιακές καταστάσεις από πλευράς ΕΠΟ, ενώ επισήμανε πως οι συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές σχολές που διεξάγουν τα σεμινάρια δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση ούτε γι' αυτό.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ενωσης, Ευάγγελος Κουτσογιάννης, αναφέθηκε σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα που δημιουργεί η υπάρχουσα κατάσταση. Ενα απ' αυτά είναι οι σημαντικές ελλείψεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτών των σεμιναρίων, που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεγονός πως για το δίπλωμα «UEFA C», πέρα απ' το ότι δίνεται μετά από μόλις 9 μέρες μαθημάτων, δεν υπάρχει ούτε μία ώρα μάθημα Παιδαγωγικής Αγωγής. Αντίθετα, ένας πτυχιούχος προπονητής του ποδοσφαίρου έχει κάνει δύο χρόνια μαθήματα Παιδαγωγικής Αγωγής.

Από την πλευρά του ο Θ. Λιάππης αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού πτυχίου προπονητή ποδοσφαίρου και επισήμανε προς τα μέλη της Ενωσης πως το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα τους στις προσπάθειές τους για δικαίωση.