ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντεργατική επίθεση χωρίς πισωγυρίσματα...
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018

Copyright 2018 The Associated

Το «μομέντουμ» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων «θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος», υπογραμμίζει ο Μ. Σεντένο
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με τα 88 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτά συγκαταλέγονται οι νέες αντεργατικές ανατροπές, η παραπέρα συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων, το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια, σε συνδυασμό βέβαια με τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη «βελτίωση» του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται οι Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις σχετικά με το νέο συντριπτικό χτύπημα στο ΕΚΑΣ που ξεκινά από το 2019, η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων (με κατεύθυνση την εξομοίωση με τις εμπορικές τιμές), ενώ βέβαια «τρέχει» και ο «επανυπολογισμός συντάξεων», ενόψει της περαιτέρω κατακρεούργησης από την επόμενη χρονιά.

Η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» περιλαμβάνει και την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022, όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών «πακέτων» της προηγούμενης περιόδου, μαζί βέβαια και τα προνομοθετημένα μέτρα της διετίας 2019 - 2020.

Καμιά «χαλάρωση» στους αντιλαϊκούς ρυθμούς...

Εξάλλου, το μήνυμα ότι οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και οι αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση του κεφαλαίου πρέπει να συνεχιστούν απαρέγκλιτα και μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, έστειλε εκ νέου το περασμένο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, τονίζοντας: «Ολοι οι πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν το παρακάτω μήνυμα: Για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αυτό το "μομέντουμ" (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος».

Χαρακτηριστική δε της αντεργατικής επίθεσης που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα είναι η έκθεση που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις «κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης».

Οι προτάσεις της έκθεσης - στην κατεύθυνση του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα» αλλά και των αντίστοιχων κατευθύνσεων που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ προ ημερών για την Ελλάδα - είναι αποκαλυπτικές: Σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και αντικατάστασή τους από «νέους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών», μείωση μισθών για την αύξηση δήθεν των θέσεων εργασίας, ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, ενίσχυση της κινητικότητας και της ιδιωτικής ασφάλισης κ.ο.κ.

«Φαραωνικά» πλεονάσματα...

Παράλληλα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για «έξοδο στις αγορές» κομίζει ως «εγγυητική επιστολή» όχι μόνο τις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» αλλά και τη δέσμευσή της να συνεχίσει και να διευρύνει τη φοροληστεία του λαού και τη διαρκή συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν ακόμη και στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Αποκαλυπτικά εξάλλου για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης από το 2014 μέχρι και το 2017, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

-- Το σύνολο των δαπανών από 89,77 δισ. το 2014 συρρικνώθηκε κατά 4,45 δισ. ευρώ, στα 85,32 δισ. ευρώ το 2017, ενώ οι κάθε είδους κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ συμπιέστηκαν από 50,25% το 2014 στο 48,01% το 2017.

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων από 83,3 δισ. το 2014 εκτινάχτηκε στα 86,77 δισ. ευρώ το 2017, με τα κρατικά έσοδα να απογειώνονται από το 46,63% του ΑΕΠ το 2014 στο 48,82% το 2017, κατά 3,47 δισ. ευρώ.

-- Η αντιλαϊκή «δημοσιονομική προσαρμογή» της περιόδου 2015 - 2017 της σημερινής κυβέρνησης (έσοδα, δαπάνες) έχει ήδη προσθέσει 7,92 δισ. ευρώ, που βέβαια θα αποδίδουν σε ετήσια βάση οι κρατικοί προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, χώρια βέβαια τα επόμενα μέτρα, όπως για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

-- Σε αυτήν την πορεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 διαμορφώθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ.

...«προίκα» για το κεφάλαιο

Μάλιστα, το επερχόμενο «πακέτο» (κατακρεούργηση συντάξεων, αφορολόγητου ορίου) στη φάση της «ωρίμανσής» του από το 2020, θα αποφέρει στο κρατικό ταμείο πρόσθετα ποσά ύψους πάνω από 2% του ΑΕΠ, ή περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ετσι, τα παλαιότερης και επόμενης «φουρνιάς» αντιλαϊκά μέτρα έρχονται να «προικοδοτήσουν» την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, με ποσά της τάξης των 12 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των αστικών επιτελείων αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία έχουν ως όρο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Χαρακτηριστική σε αυτό το επίπεδο είναι η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία, στο σενάριο εφαρμογής μόνο των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» ο ρυθμός ανάκαμψης θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2030 και σε επίπεδα κάτω του 1% στη συνέχεια «στην περίπτωση που δεν επεκταθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».