«Φοροαπαλλαγές» κατά Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πολιτική του Προέδρου Μπους για τη μείωση των φόρων και οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους, την περασμένη βδομάδα, για ένα πακέτο ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, έφερε στην επιφάνεια και πάλι το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των 75 δισ. θα δοθεί με τη μορφή μείωσης της φορολογίας των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων. Ομως, μαζί με τη συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση για τις συνέπειες της φορολογικής πολιτικής του Προέδρου Μπους στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα είναι και ο μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης.

Η μείωση των φόρων ήταν το κεντρικό σύνθημα του Τζορτζ Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ. Μάλιστα υποσχόταν ότι με τη μείωση των φόρων θα ελαφρύνει τις υπερχρεωμένες αμερικανικές οικογένειες. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα απατηλό σύνθημα με πραγματικό στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και το χτύπημα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Οι πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή των αντιπροσώπων, τον περασμένο Απρίλη, όπου ο Πρόεδρος Μπους παρουσίασε το πρόγραμμά του για μειώσεις φόρου ύψους 1,36 δισ. δολαρίων. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ένας βουλευτής των Δημοκρατικών: «Με τη μείωση της φορολογίας που προτείνει ο Μπους, κάθε εκατομμυριούχος Αμερικανός θα αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο πολυτελείας Λέξους. Οι Αμερικανοί που κερδίζουν 50.000 δολάρια το χρόνο θα αγοράσουν, με τη μείωση της φορολογίας τους μια... εξάτμιση αυτοκινήτου»!

Επειδή το 80% του ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος πληρώνεται από το 20% των πιο εύπορων Αμερικανών, οι τελευταίοι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της φορολογίας που προτείνει ο Μπους. Η μείωση της φορολογίας, όπως είναι λογικό, θα μειώσει τους πόρους χρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αν εφαρμοστεί η μείωση της φορολογίας δε θα υπάρχουν εισφορές για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», ομολόγησε ο Λόρεν Λίντσεϊ, επικεφαλής της ομάδας οικονομικών συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των κενών του προϋπολογισμού λόγω της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ. Τα αποθεματικά των αμερικανικών ταμείων υπολογίζονταν τον περασμένο Γενάρη σε 281 δισ. δολάρια.