ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εξέλεξε Σωματειακή Επιτροπή Μεταναστών
Τρίτη 15 Μάη 2018

Από τη συνέλευση με μετανάστες εργάτες γης
Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στον κλάδο, από τα χαμηλά μεροκάματα και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, μέχρι τα προβλήματα με τις άδειες παραμονής, συζήτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, σε Γενική Συνέλευση που οργάνωσε την περασμένη Πέμπτη, με μετανάστες εργάτες γης.

Η συνέλευση εξέλεξε Σωματειακή Επιτροπή Μεταναστών του Συνδικάτου.

Επίσης, αποφάσισε πλαίσιο με τα εξής αιτήματα: Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης. Οκτάωρη βάρδια με μείωση του ωραρίου σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών. Ενταξη στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο. Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό μέσα στη βδομάδα. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής των μεταναστών για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ελεγχος στους χώρους δουλειάς από γιατρό εργασίας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς. Κατώτερο μεροκάματο 36 ευρώ.

Το Συνδικάτο καλεί Ελληνες και ξένους εργάτες στον κλάδο να πυκνώσουν τις γραμμές του, «να κάνουν στην άκρη ψεύτικους διαχωρισμούς με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τον τόπο καταγωγής, το φύλο, την ηλικία», να δυναμώσουν την πάλη «απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους!».