ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Παζαρεύει κολεγιές στο φόντο σκληρών ανταγωνισμών

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς την «πολύτιμη και αξιόπιστη» σύμμαχο

Τρίτη 15 Μάη 2018

Ο Ερντογάν μίλησε και σε εκδήλωση της γνωστής «δεξαμενής σκέψης» «Catham House»
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Διεκδικώντας κολεγιές ωφέλιμες για το τουρκικό κεφάλαιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει σήμερα την επίσημη τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Κυριακή στη Βρετανία, την οποία χαρακτήρισε μια σύμμαχο «στρατηγικής σημασίας, την οποία κρίνουμε πολύτιμη και αξιόπιστη».

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση όπου συμμετείχαν επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, υπογράμμισε ότι η Τουρκία (η αστική τάξη) θα διεκδικήσει με κάθε αποφασιστικότητα ισχυρότερη θέση στην ευρύτερη περιφέρεια Μέσης Ανατολής - Ανατολικής Μεσογείου, ξεχωρίζοντας τις επιδιώξεις της στο «τρίγωνο» που ενώνει Αφρική - Ασία - Ευρώπη και εκφράζοντας ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η αναφορά του στις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στα ανοιχτά της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμείνει να συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητες σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής θα βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. Το λέω αυτό ανοιχτά και καθαρά...». Βεβαίως, ζητούμενο για την Αγκυρα δεν είναι απλά οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, αλλά το να μην αποκλειστεί από τις μεγάλες μπίζνες που στήνονται στη γειτονιά, με φόντο ευρύτερες κόντρες για τον έλεγχο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων ενεργειακών αγορών.

Στη συνάντηση που ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να έχει σήμερα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα κυριαρχήσει η πολύπλευρη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας, καθώς όπως δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε επιπλέον με τη Βρετανία μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι το χτεσινό κεντρικό άρθρο της διαδικτυακής «Σαμπάχ», με τίτλο «Θα μπορούσε το Ηνωμένο Βασίλειο να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως ο στενότερος δυτικός σύμμαχος της Τουρκίας;». Εκεί γινόταν αναφορά σε «έξυπνες κινήσεις», που «έκαναν το Λονδίνο να αναθρέψει μια αμοιβαία ευεργετική σχέση με τους Τούρκους». Ο συντάκτης ξεχώριζε τη στήριξη που το Λονδίνο είχε εκφράσει στην κυβέρνηση του ΑΚΡ αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της, τον Ιούλη του 2016, αλλά και την επικριτική στάση του απέναντι σε κουρδικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ αλλά και απέναντι FETO (η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν).

Με το βλέμμα στις κάλπες

Στην ίδια την Τουρκία, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις κάλπες των διπλών πρόωρων εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών, που θα γίνουν στις 24 Ιούνη. Χτεσινό άρθρο της «Χουριέτ» χαρακτήριζε «καλά νέα» το γεγονός ότι «η αντιπολίτευση της Τουρκίας συνέρχεται από τη μακρά αδράνειά της». Ξεχώριζε ως εξέλιξη ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Μουχαρέμ Ιντζέ «πήρε αποστάσεις από την εθνικιστική ομοφωνία της αποξένωσης από το (φιλο)κουρδικό κόμμα (HDP) συνολικά» και «επίσης έχει καλές συστάσεις καθώς αντιτάχθηκε στην άρση της ασυλίας των βουλευτών του HDP παρά τη στήριξη (της πλειοψηφίας) του CHP σε αυτήν την κίνηση». Επίσης, η συντάκτρια ξεχώριζε και το γεγονός ότι στη συμμαχία της αντιπολίτευσης (για τις βουλευτικές εκλογές) συμμετέχει και το ισλαμιστικό SP, εκτιμώντας ότι έτσι μπορούν να υποστούν «ρωγμές» οι δεσμοί του ΑΚΡ με αυτήν τη μερίδα των ψηφοφόρων.