ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών

Παμπατραϊκή κινητοποίηση την Τρίτη 22 Μάη και νέα κινητοποίηση στις 17 Ιούνη με αίτημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα»

Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία που είχε διοργανώσει ο δήμος τον Απρίλη του 2016
Με τη διοργάνωση της μεγάλης παμπατραϊκής κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς την Τρίτη 22 Μάη, ο δήμος Πάτρας, στέκεται δίπλα στις διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων, ομοσπονδιών και ενώσεων των ΕΒΕ, στους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες, που δέχονται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι γνωστό ότι από την 1η Μάη και οι δήμοι πλέον μπορούν να «βγάλουν στο σφυρί» περιουσιακά στοιχεία εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη ακόμα και για πρόστιμα από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, για χρέη στους παιδικούς σταθμούς, για απλήρωτους λογαριασμούς νερού και αποχέτευσης. Ετσι, τα φτωχά νοικοκυριά δέχονται μια ανελέητη επίθεση που δυναμώνει ακόμα περισσότερο, καθώς με όπλο τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, κράτος τράπεζες και τώρα και οι δήμοι απειλούν να τους αρπάξουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Ο δήμος Πάτρας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση παίρνει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από την κινητοποίηση της Τρίτης και συνεχίζονται και τον Ιούνη, με τη διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στην ανεργία στις 17 του επόμενου μήνα. Κινητοποιήσεις που γίνονται από κοινού με σωματεία εργαζομένων, Συλλόγους και Ενώσεις ΕΒΕ και φτωχών αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανακοίνωσε αυτές τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν:

-- Τη Δευτέρα 21 Μάη, συναντήσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, για το θέμα των πλειστηριασμών.

-- Την Τρίτη 22 Μάη, μέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, θα γίνουν επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς, Σωματεία και Συλλόγους της πόλης. Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 8.30, θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου με ομιλία και μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οπως εξηγεί ο Κώστας Πελετίδης: «Διεκδικούμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν. (...) Μας απασχολεί ως δημοτική αρχή, το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη λεηλατηθούν η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, προστατεύσαμε τις λαϊκές οικογένειες, αρνούμενοι να στείλουμε στοιχεία στην εφορία για μικροοφειλέτες και να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ, όπως κάνουν άλλοι δήμοι. Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως δημοτική αρχή, δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, για χρέη, έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στα εξής:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και αποφασίστηκαν τα παραπάνω, έκδηλη ήταν η προσπάθεια των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής να ταυτίσουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που τσακίζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές, με όσους επί χρόνια και με την κάλυψη των αστικών νόμων απέφευγαν να πληρώνουν. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει πως όσοι χρωστούν στο δήμο είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και κλέφτες... Η προσπάθειά τους κατέληξε στην κατάθεση αντιπαραθετικής πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία επί της ουσίας ακύρωνε την προσπάθεια να αποφασίσει το Συμβούλιο για τη διαγραφή των χρεών λαϊκών οικογενειών, και η οποία βέβαια δεν πέρασε.

Κινητοποίηση στις 17 Ιούνη

Ομως, οι πρωτοβουλίες δεν σταματούν εδώ. Ο δήμος αποφάσισε στις 15 Ιούνη να πραγματοποιηθούν δράσεις σε γειτονιές της Πάτρας ενάντια στην ανεργία και την Κυριακή 17 Ιούνη να πραγματοποιηθεί στο Νότιο Πάρκο εκδήλωση με ομιλία και αμέσως μετά συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στο επίκεντρο αυτής της λαϊκής κινητοποίησης, ο δήμος θέτει και πάλι το επίκαιρο αίτημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα». Οπως μάς λέει ο Κώστας Πελετίδης: «Φέτος, σε αυτήν την πρωτοβουλία και με αυτό το σύνθημα, θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε περισσότερη έμφαση και στο δυστυχώς επίκαιρο "κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί!", θεωρώντας το ένα από τα μείζονα προβλήματα των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών σήμερα. Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται η κατάσταση και στο δήμο μας. Από το 2010 μέχρι 31/12/2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση. Την ίδια στιγμή μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με τα 8μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου στο δήμο μας το 2017 εργάστηκαν 623 εργαζόμενοι για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Αντίστοιχος ήταν ο αριθμός τους και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κοινωνικός Οργανισμός και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Στους 240 περίπου εργαζόμενους οι 146 είναι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν το 2019 οπότε και απολύονται.

Με τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, να γεμίσει η Πάτρα και οι γειτονιές της, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή των ανέργων και αυτών που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε τροπολογίες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους (2019-05-10 00:00:00.0)
Οι ανάγκες του λαού δεν χωράνε στα σχέδια κυβέρνησης, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (2018-07-14 00:00:00.0)
«Αμεσα μέτρα για τη διαγραφή χρεών προς δήμους» (2018-07-11 00:00:00.0)
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στην περιουσία του λαού (2018-05-23 00:00:00.0)
Συναντήσεις στο πλαίσιο της αγωνιστικής πρωτοβουλίας (2017-05-27 00:00:00.0)
Περισσότεροι από 60 φορείς στηρίζουν την κινητοποίηση (2016-12-01 00:00:00.0)