Σχέδια επέκτασης του πολέμου

Η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατά του Ιράκ

Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Βρετανός στρατιώτης στο Ομάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Εχοντας αρχικά εξασφαλίσει τουλάχιστον τη σχετική «ανοχή» των περισσοτέρων αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, κυρίως από φόβο, στην περιώνυμη «αντιτρομοκρατική παγκόσμια συμμαχία», οι Ηνωμένες Πολιτείες πια έχουν θέσει επιτάπητος, πιο διευρυμένα σχέδια για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, περιλαμβάνοντας χώρες από όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Συρία μέχρι και τις μακρινές Φιλιππίνες ή την Ινδονησία.

Τα διάφορα σχέδια επέκτασης του πολέμου, έχουν επιβεβαιωθεί από διάφορους αναλυτές και κυρίως από Αμερικανούς αξιωματούχους, με πρώτο και κύριο τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο στην πρόσφατη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του. Συνεπώς, οι δηλώσεις της υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, απλώς προστίθενται στο μακρύ κατάλογο ανάλογων δηλώσεων και επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι ήδη περνάμε στην επόμενη φάση, που δεν είναι απλώς η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και η επέκταση του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή «60 Λεπτά» του δικτύου CBS, η Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν σε ύψιστη ετοιμότητα, μολονότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή ότι νέες επιθέσεις, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών πληγμάτων, πρόκειται να επιχειρηθούν κατά της χώρας και διέψευσε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης πως η οργάνωση «Αλ Κάιντα» του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αληθοφανείς ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Το κυριότερο όμως της συνέντευξης είναι ότι η σύμβουλος του Προέδρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατά του Ιράκ. «Εχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε για το Ιράκ και το παρακολουθούμε και το ελέγχουμε πολύ στενά. Ολοι το γνωρίζουν, και η αμερικανική κυβέρνηση το έχει τονίσει πολλάκις, ότι το Ιράκ και ο λαός του θα ήταν σε καλύτερη μοίρα χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Ράις.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Scotland on Sunday», αναφέρει επικαλούμενο πηγές στην Ουάσιγκτον, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει, ότι τα σχέδια για επέκταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που μελετώνται από τους Αμερικανούς διαμορφωτές πολεμικής στρατηγικής του Πενταγώνου, περιλαμβάνουν και επιθέσεις κατά της Σομαλίας, του Σουδάν, και της Υεμένης, καθώς υποστηρίζουν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της «Αλ Κάιντα» έχει «βάσεις» σε αυτές τις τρεις χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, από τη στιγμή της έναρξης του «βαρύ χειμώνα», όπου θα καταστούν αδύνατες οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα παραδώσουν τελεσίγραφο στις άνω τρεις χώρες, ότι εάν δεν παραδώσουν άμεσα τους τρομοκράτες θα υποστούν ανάλογη επίθεση με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα πάντα με την «Scotland on Sunday», τα σχέδια αυτά της επέκτασης του πολέμου, αλλά και οι λεπτομέρειές τους κατατέθηκαν από τα «γεράκια του Πενταγώνου», παρά τις διενέξεις που υπάρχουν ότι μία τέτοια προοπτική ενδέχεται να απομονώσει τις «μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες», και μάλιστα με τη μορφή του «επείγοντος» τρόπο τινά, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, όπου εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της μίας βδομάδας των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν.