ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στη μάχη των εκλογών με στόχο την οργάνωση του λαού

Στο επίκεντρο η αφύπνιση και κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο

Πέμπτη 24 Μάη 2018

Σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη και των εκλογών οι κομμουνιστές της Τουρκίας
Με σύνθημα «Αυτή η κοινωνική τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει», το ΚΚ Τουρκίας αξιοποιεί τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 24 Ιούνη με στόχο την αφύπνιση και οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εστιάζοντας ειδικά σε βιομηχανικά κέντρα όπου είναι συγκεντρωμένα μεγάλα τμήματα εργατοϋπαλλήλων, το ΚΚ στηρίζει ανεξάρτητους υποψηφίους που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Αυτή η κοινωνική τάξη πραγμάτων πρέπει να αλλάξει». Την περασμένη Κυριακή, οργάνωσε συγκεντρώσεις σε Σμύρνη, Ντιγιαρμπακίρ, Εσκί Σεχίρ, Κόνια, Γκεμπζέ.

Στο Γκεμπζέ, όπου συμμετείχε και ο μεταλλεργάτης Μουσταφά Τοζκοπαράν, υποψήφιος βουλευτής, αναδείχτηκε πως το κρίσιμο θέμα δεν είναι ποιος Πρόεδρος θα εκλεγεί αλλά πώς ο εργαζόμενος λαός θα οργανωθεί, αλλά και ότι μια ενδεχόμενη «απομάκρυνση» Ερντογάν πρέπει να συνοδευτεί από την ενίσχυση της «λαϊκής ενέργειας» ώστε να αλλάξει η σημερινή «τάξη πραγμάτων», ενάντια σε ψεύτικες για το λαό λύσεις. Τονίστηκε ακόμα ότι από τότε που η εργατική τάξη αποσύρθηκε από τους αγώνες έχανε δικαιώματα ακόμα πιο γρήγορα.

Στη συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου κυριαρχεί συντριπτικά το κουρδικό στοιχείο, υπογραμμίστηκε πως τα ισότιμα δικαιώματα για τους Κούρδους μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική λίρα σημείωσε νέα πτώση, σε νέα επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου πάνω από 18%, ωστόσο η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιμένει ότι όσοι προμηνύουν ακόμα πιο άσχημες επιδόσεις για την τουρκική οικονομία στηρίζουν ευρύτερα σχέδια ενάντια στη χώρα. Πάντως, χτες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμενόταν να έχει νέα συνάντηση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμεκτσί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες αναλογίες για να ανακόψει την υποχώρηση της λίρας.