ΔΕΗ ΑΕ
Εκβιασμοί στο λαό, πρόσκληση στους «επενδυτές»

Οι πιέσεις προς τους οφειλέτες εντείνονται ακόμη και για χρέη 1.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που ξεκινά η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Πέμπτη 24 Μάη 2018

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ για την είσπραξη οφειλών από περίπου 120.000 καταναλωτές που έχουν οφειλές από 1.000 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που λήφθηκε από το ΔΣ της επιχείρησης στις 27 Απρίλη, με έναρξη εφαρμογής την 1η Μάη. Η απόφαση προβλέπει την πρόσκληση των οφειλετών να διακανονίσουν τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα προωθούνται η δικαστική διεκδίκηση και φυσικά η διακοπή ηλεκτροδότησης για τους ενεργούς πελάτες της επιχείρησης.

Ηδη έχουν αποσταλεί χιλιάδες τέτοια ειδοποιητήρια υπό τη μορφή εξώδικου και το επόμενο διάστημα η πρακτική αυτή αναμένεται να ενταθεί. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει καταρτίσει νέο πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών, το οποίο προβλέπει μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ενώ η απειλή των ένδικων μέσων διατηρείται και τίθεται σε ισχύ για όσους προχωρήσουν σε διακανονισμούς αλλά δεν καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα διακανονισμού, απαιτείται προκαταβολή που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20% της οφειλής, ανάλογα το ύψους του μηνιαίου λογαριασμού του οφειλέτη, ενώ ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων είναι 24. Τα χρέη τους πρέπει να ρυθμίσουν ακόμη και όσοι τους έχει κοπεί τελείως η σύνδεση από τη ΔΕΗ, και μάλιστα αυτή η κατηγορία πελατών θα μπει σε πιο «σφιχτό» πρόγραμμα, αφού θα πρέπει να δώσουν προκαταβολή ίση με το 30% του χρέους τους και ο ανώτερος αριθμός δόσεων περιορίζεται στις 18.

Η επιχείρηση δηλώνει απερίφραστα ότι το νέο σχέδιο είσπραξης οφειλών εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ, να ανακτηθεί σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων χρεών. Με λίγα λόγια, η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας λάβει φυσικά την έγκριση της κυβέρνησης, σφίγγει κι άλλο τη θηλιά σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες που έχουν χτυπηθεί άγρια τα εισοδήματά τους όλα αυτά τα χρόνια.

«Στο σφυρί» και επίσημα οι λιγνιτικές μονάδες

Στην άλλη όψη της ενεργειακής φτώχειας για το λαό βρίσκονται τα σχέδια για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΗ, το οποίο ενέκρινε την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και τη μεταβίβασή τους σε δύο νέες εταιρείες, όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα εξόρυξης και προσωπικό της επιχείρησης, που προβλέπει ο νόμος 4533/2018 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για τις δύο νέες εταιρείες αποφασίστηκε η έκδοση 13.200.000 νέων ονομαστικών μετοχών («Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ») και 24.782.500 («Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη ΑΕ») αντίστοιχα, ονομαστικής αξίας 4 ευρώ η καθεμία, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ αποσκοπεί στο να διεκδικήσει 52,8 εκατ. ευρώ για την πρώτη και 99,13 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη τουλάχιστον.

Τέλος, εγκρίθηκε η Πρόκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την προκήρυξη του ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ επίσης εγκρίθηκαν και οι όροι της νέας τριετούς επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα έτη 2018 - 2021.

Εξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που συνεδρίαζε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, το οποίο ήταν περιτριγυρισμένο από ισχυρή αστυνομική δύναμη και κλούβες των ΜΑΤ, συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» στη ΔΕΗ.