Ιαπωνικό «όχι» στον πόλεμο από την Αθήνα

Φιλειρηνιστές από τη μακρινή χώρα της Ανατολής που βρίσκονται στη χώρα μας με το «Πλοίο της Ειρήνης» διαδήλωσαν χτες μαζί με το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα

Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001

Μαχητική διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες Γιαπωνέζοι φιλειρηνιστές μαζί με αγωνιστές του κινήματος ειρήνης της χώρας, ξεδιπλώθηκε χτες στην Αθήνα.

Οι Γιαπωνέζοι αγωνιστές βρέθηκαν στη χώρα μας ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με το «Πλοίο της Ειρήνης». Το πλοίο αυτό στάθμευσε στον Πειραιά όπου τους υποδέχτηκε θερμά το φιλειρηνικό μας κίνημα. Ετσι χτες το απόγευμα ύψωσαν από κοινού νέα φωνή καταγγελίας της πολεμικής υστερίας βαδίζοντας στους δρόμους της Αθήνας.

Μιλώντας στο «Ρ» ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος της Ιαπωνίας Γιοσιόκα Τατσούγια μετέφερε τα συναισθήματα του γιαπωνέζικου λαού οι οποίοι εύχονται και αγωνίζονται να σταματήσει η Αμερική τους βομβαρδισμούς. Πρόσθεσε ότι «είμαστε ενάντια στις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Με τους βομβαρδισμούς υποφέρουν αθώοι άνθρωποι. Πάνω από τους μισούς Γιαπωνέζους είναι αντίθετοι με τους βομβαρδισμούς και μάλιστα το άρθρο 9 του ιαπωνικού Συντάγματος απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η τρομοκρατία θα πρέπει να τιμωρηθεί από τα διεθνή όργανα και όχι με βομβαρδισμούς».

Αναφερόμενος μάλιστα στο ταξίδι του πλοίου της ειρήνης - που ξεκίνησε στις 9 Σεπτέμβρη από το Τόκιο, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί, με τους 600 φιλειρηνιστές επιβάτες, να επισκέπτονται άλλες 21 χώρες μέχρι τις 23 Δεκέμβρη, που θα επιστρέψουν στο Τόκιο. Η Αθήνα επιλέχτηκε ως ο πρώτος σταθμός γιατί, όπως είπε, η Ελλάδα είναι η πηγή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι το σύμβολο της ειρήνης.

Πρώτος σταθμός των διαδηλωτών η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα, που στεγάζεται στον Πύργο Αθηνών, όπου απαιτήθηκε η μη συμμετοχή της Ιαπωνίας στον πόλεμο.

Δεύτερος σταθμός η αμερικανική πρεσβεία όπου παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πανό και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεση τους στις επιχειρήσεις που γίνονται στο Αφγανιστάν. Μαζί τους ήταν και έξι Αμερικανοί φοιτητές που σπουδάζουν στο Τόκιο, αλλά και εκπρόσωποι από 18 άλλα έθνη που ζουν στην Ιαπωνία και αποφάσισαν να συνταξιδέψουν με το «Πλοίο της Ειρήνης». Η ειρηνική πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα. Εκείνη τη στιγμή έφτασε εκεί η αντιπροσωπεία των Γιαπωνέζων που ξεκίνησε το πρωί πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Αμέσως μετά ακολούθησαν εκδηλώσεις με χαιρετισμούς και ιαπωνικοί χοροί.

Η Αθανασία Τζιώκα, γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Γιαπωνέζων ενώ η Δέσποινα Μαχαιροπούλου, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, τόνισε: «Στιγμές σαν τη σημερινή μάς γεμίζουν αισιοδοξία όταν βλέπουμε να ξετυλίγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στον πόλεμο».