«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών
Παρασκευή 25 Μάη 2018

Σκουπιδότοπος στα λατομεία Μερέντα
Αίτημα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών στα λατομεία Μαρκοπούλου και σε άλλες περιοχές της Αττικής, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο αίτημά της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως «η πρόσφατη φωτιά, που εκδηλώθηκε για πολλοστή φορά στον ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) στα λατομεία Μαρκόπουλου (θέση Χώνι - Ντάγλα), έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα των ΧΑΔΑ στην Αττική, που αν και χαρακτηρίζονται "ανενεργοί" - με την έννοια ότι δεν απορρίπτονται εκεί, συστηματικά τουλάχιστον, δημοτικά απορρίμματα - εξακολουθούν να ρυπαίνουν:

-- Το έδαφος και τα νερά (υπόγεια και επιφανειακά), μέσω της συνεχιζόμενης διαρροής στραγγισμάτων.

-- Την ατμόσφαιρα, με τις αυταναφλέξεις που εκδηλώνονται.

-- Το τοπίο, με τα αερόφερτα πλαστικά που διασκορπίζονται και τη συνολικότερη οπτική ρύπανση που προκαλούν».

Αναφερόμενη στο ΧΑΔΑ Μαρκόπουλου Μεσογαίας, τονίζει πως είναι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μερέντας, που επεκτάθηκε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των νέων μεγάλης σπουδαιότητας ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν. Αυτός ο χώρος «εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Αττικής με τη δικαιολογία ότι "υπάρχουν ιδιοκτησιακά και δασικά ζητήματα" (!). Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κα Μπιζά, τον Απρίλη του 2015 ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την προσχηματική, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, συνεδρίαση για τον ΧΥΤΑ Φυλής». Μάλιστα, στο ίδιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του δήμου (Αύγουστος 2015) «προτείνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη απεμπλοκή του δήμου από το ΧΑΔΑ Μερέντας μέσω των κατάλληλων διοικητικών ενεργειών. Υπόδειξη που έμεινε στα χαρτιά!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ακόμα πως «οι συνέπειες σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος από τον ενεργό ΧΑΔΑ Μαρκόπουλου συνοψίζονται με σαφήνεια στη σχετική ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Το παρακάτω απόσπασμά της είναι αποκαλυπτικό: "Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε δυστυχώς η τελευταία φορά που η περιοχή ζει στη σκιά του νέφους των καιόμενων απορριμμάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας. Σωροί σκουπιδιών που φτάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπροβάλλουν απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο που σιγοκαίει. Μια επικίνδυνη, τοξική κατάσταση «φυτεμένη» ανάμεσα σε περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Μαρκόπουλου"».

Αναφέρει επίσης πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο ΧΑΔΑ του Μαρκόπουλου, καθώς σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, «εν έτει 2015: Από τους 35 ΧΑΔΑ, που οφείλαμε να αποκαταστήσουμε, οι 18 θεωρούνται αποκατεστημένοι». Ευθύνες όμως έχει και η κυβέρνηση, αφού «με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, χαρακτήριζε ως ενεργούς ΧΑΔΑ στην Αττική αυτούς των Κυθήρων, Αντικυθήρων και Υδρας και ως "ανενεργούς" (αλλά ρυπαίνοντες προσθέτουμε εμείς) τους ΧΑΔΑ: Καλυβίων, Παλαιάς Φώκαιας, Καλάμου, Μεγάρων, Βαρνάβα, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Νέας Μάκρης, Σαλαμίνας και Σπετσών».