ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Πιονγιάνγκ

Ενώ στις ΗΠΑ βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας

Παρασκευή 1 Ιούνη 2018

Από τη χτεσινή συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν - Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, αναδεικνύοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο αλληλεπιδρούν με ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα κι είναι ενταγμένες στο πλαίσιο σφοδρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Εκτός από τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Ρι Γιονγκ Χο, ο Λαβρόφ συνάντησε και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος - σύμφωνα με το ITAR TASS - υποδεχόμενος θερμά τον Ρώσο υπουργό δήλωσε: «Η κατάσταση στη Χερσόνησο αλλάζει σύμφωνα με ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα των εθνών των δύο χωρών (σ.σ. Βόρειας και Νότιας Κορέας). Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Πούτιν αντιτίθεται σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ». Απευθυνόμενος στον Λαβρόφ πρόσθεσε: «Αντιτίθεστε σθεναρά και είμαστε πάντα έτοιμοι για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τη ρωσική πλευρά».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ - σύμφωνα πάντα με το ITAR TASS - μετέφερε τους «ευγενέστερους χαιρετισμούς και τις ευχές» του Ρώσου Προέδρου για «κάθε επιτυχία στην υλοποίηση των προσπαθειών που άρχισαν στη Χερσόνησο». Ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε ότι «η Μόσχα εκτιμά πάρα πολύ τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ (σ.σ. τη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη Απρίλη, σε μια - όπως είπαν πολλοί - "ιστορική συνάντηση" που εμφανίστηκε να ανοίγει το δρόμο ακόμα και για υπογραφή τελικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες) που εγκρίθηκε στην πρώτη Διακορεατική Σύνοδο και είναι έτοιμη να διευκολύνει την εφαρμογή της». Ακόμα, ο Λαβρόφ είπε ότι «ενδιαφερόμαστε να δούμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Χερσόνησο και σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι στις επαφές του συζητήθηκαν «λεπτομερώς η διεθνής κατάσταση» και κυρίως «τα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με τη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος για την ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε τη «δέσμευσή» της στην πιο στενή συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα στο όνομα της επίλυσης όλων των διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις επαφές Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ, συναντήσεις έγιναν και στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης και του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας. Οπως μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου Βορειοκορεάτη αξιωματούχου στις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια. Ο Κιμ δείπνησε για μιάμιση ώρα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ενώ οι δυο τους αναμενόταν να έχουν σειρά συναντήσεων με σκοπό - σύμφωνα με την ίδια πηγή - να διερευνηθεί αν τελικά θα γίνει η Σύνοδος που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις στη Σιγκαπούρη αλλά και στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι «αν (τελικά) η συνάντηση γίνει, θα είμαστε έτοιμοι».