ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Και το παζάρι συνεχίζεται
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018

Eurokinissi

Συνεχίζεται το παζάρι για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ώστε να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας MIA, πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί «από μέρα σε μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι το τηλεφώνημα από την πλευρά των Σκοπίων θα γίνει, αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

Στο μεταξύ, ως ολιγοήμερη παράταση της αναμενόμενης συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες, που θα επικυρώσει τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία, ερμηνευόταν χτες η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που σημείωνε ότι «η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί (σ.σ. η συμφωνία) το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. στα τέλη Ιούνη), επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βεβιασμένα. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης, αποδεκτής και από τα δύο μέρη, υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε διοριών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

«Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την επίλυση του ονοματολογικού», έλεγε νωρίτερα ο αν. πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη συνάντηση που είχε με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας, εξάλλου, σε πάνελ στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι «η εξωτερική αντίσταση» θα αυξηθεί όσο οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πλησιάζουν σε συμφωνία που θα «ξεκλειδώνει» την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Δεν διευκρίνισε τι μορφή μπορεί να πάρει αυτή η «αντίσταση», αλλά εκτίμησε ότι μια αποτυχία των συνομιλιών με την Αθήνα θα έχει επιπτώσεις σε ζητήματα Ασφάλειας, όπως επίσης οικονομικές και πολιτικές.

Συνέχισε ότι η αντιπαράθεση για το όνομα έχει ευρύτερο γεωπολιτικό υπόβαθρο, εφόσον υπάρχουν «εξωτερικές επιρροές στην περιοχή». «Είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «ότι δεν θέλουν όλες οι χώρες να μπει η "Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE είναι υπό ιδιαίτερη πίεση από τη Ρωσία, προκειμένου να μπλοκάρει μια λύση, απάντησε «δεν νομίζω». Πρόσθεσε ότι μπορεί κάποια μέλη του VMRO να θέλουν να εκτρέψουν τις συνομιλίες από τη μέχρι τώρα τροχιά τους, αλλά δεν αναμένει να επικρατήσουν στο τέλος.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χτες το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, και αναπαρήγαγε εδώ το ΑΠΕ, ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Ε. Κούκαν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας». Ο Σλοβάκος πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της ΝΔ πως το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», να λαμβάνει υπόψη «όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες» και πως «πρέπει να είναι οραματιστής».