Αθλιες συνθήκες για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Μόρια
Τετάρτη 13 Ιούνη 2018

Αθλια παραμένει η κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους στον καταυλισμό, στη Μόρια. Στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν μόλις 42 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόνο οι 5 είναι μόνιμοι, οι υπόλοιποι υπογράφουν συμβάσεις ενός έτους. Είναι απλήρωτοι από το Μάρτη και ουσιαστικά πληρώνουν από την τσέπη τους για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Προσωπικό διαθέτει και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης Ασύλου, μόνο που η πλειοψηφία των 117 εργαζομένων είναι ...ενοικιαζόμενοι.

Καταγράφουν 200 - 400 αιτήσεις για άσυλο τη βδομάδα, όμως λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού τα ραντεβού για τις απαιτούμενες συνεντεύξεις κλείνονται μετά από 2,5 - 3 μήνες. «Ακόμη και 1.000 συνεντεύξεις να κάναμε τη βδομάδα δεν αρκεί. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάνω από ένα χρόνο στον καταυλισμό. Απαιτείται εξειδικευμένο κι έμπειρο προσωπικό. Δε γίνεται να βασανίζεσαι να πάρεις τη σωστή απόφαση για τη ζωή ενός ανθρώπου, αν θα πάρει άσυλο ή όχι, και να σε βασανίζει και η δική σου πείνα και απληρωσιά, η αγωνία για το δικό σου αύριο. Είναι απάνθρωπο από κάθε άποψη», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ένας από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Ασύλου.

Μόνο σε πέντε μήνες (από την αρχή του έτους) οι πρόσφυγες/μετανάστες που κατέφτασαν στη Μόρια ήταν 6.121. Σήμερα, στον συγκεκριμένο καταυλισμό, που επαρκεί για 3.000, στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες 7.000 άνθρωποι (εκατοντάδες παιδιά, τα 156 ασυνόδευτα), με το 46% να ζουν σε σκηνές, αντί να μεταφέρονται με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, να παίρνουν άσυλο και να πηγαίνουν στη χώρα επιλογής τους.

Ενα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη επαγγελματιών κρατικών διερμηνέων, καθώς σήμερα στον καταυλισμό συνωστίζονται άνθρωποι 58 εθνικοτήτων με διαφορετική κουλτούρα. Για πολλές γλώσσες (π.χ. Φαρσί) δεν υπάρχει καν διερμηνέας ενώ και οι ελάχιστοι διερμηνείς που υπάρχουν αναγκαστικά εργάζονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από το πρωί έως το μεσημέρι. Ετσι τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα δεν υπάρχει διερμηνέας.

Παράλληλα, η προμήθεια, κατεψυγμένου, φαγητού γίνεται με συμβάσεις 10 ημερών. Ενός μήνα είναι οι συμβάσεις για τα συνεργεία καθαριότητας, η απουσία οποιασδήποτε οργανωμένης δομής Εκπαίδευσης κυριαρχεί ενώ οι παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποτυπώδεις. Επίσης, το αποχετευτικό σύστημα του καταυλισμού είναι ανεπαρκές καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο ανυπόφορη κι επικίνδυνη, σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Με αφορμή τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε σε κατοίκους και εργαζόμενους του νησιού το πρόσφατο απάνθρωπο κυβερνητικό νομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώνεται η πρώτη Οδηγία της ΕΕ για τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο». «Ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, και με το δεύτερο μέρος εφαρμόζει τη λεγόμενη "επιλεκτική, κυκλική μετανάστευση", τα "έξυπνα" σύνορα της ΕΕ, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών για εργατικό δυναμικό. Ο διπλός εγκλωβισμός όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το οξύνει ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, κάτω από άθλιες συνθήκες», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.