ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κομμουνίστριες και οι πρωτοπόρες εργάτριες είναι οι γυναίκες που χτίζουν το αύριο

Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στον Περισσό για την 100χρονη προσφορά του Κόμματος στην πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισότητα

Πέμπτη 14 Ιούνη 2018

Η Ελ. Μπέλλου μίλησε στην εκδήλωση
Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής για την προσφορά του Κόμματος στην πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις «100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις» για τα 100χρονα του Κόμματος και τόσο μέσα από την κεντρική ομιλία, όσο και μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την μπροσούρα που διακινήθηκε, ανέδειξε την πρωτοπόρα, μαχητική δράση του ΚΚΕ για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι, μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε περήφανες και περήφανοι για τα 100 χρόνια του Κόμματός μας», τόνισε η Ελένη Μπέλλου και εξήγησε ότι η περηφάνια αυτή σχετίζεται με την κομμουνιστική ιδεολογία, από την οποία «πηγάζουν οι πρωτοπόρες ιδέες και ανατρεπτικές πολιτικές θέσεις και πράξεις μας εδώ και έναν αιώνα».

«Η κομμουνιστική ιδεολογία, το ΚΚΕ στην Ελλάδα, έκαναν την ανατροπή σε ιδέες και πρακτικές για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, στις σχέσεις των δύο φύλων. Εδώ και έναν αιώνα αναδείξαμε ότι βάση για την κατάργηση των ανισότιμων σχέσεων μεταξύ άνδρα και γυναίκας είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική εργασία και προϋπόθεση κατάργησης κάθε κοινωνικής ανισότητας σε βάρος της γυναίκας είναι η κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων στην παραγωγή, στο εμπόριο, στον τουρισμό, σε όλων των ειδών τις εργασίες», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. Υπογράμμισε ακόμα ότι το πόσο νέο και επαναστατικό είναι το ΚΚΕ μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εξετάζοντας «τι ανέδειξε, τι διεκδίκησε, τι οργάνωσε, τι πραγματοποίησε για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια, για την ισονομία που θα προωθούσε την ισοτιμία της γυναίκας σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη γυναίκα».


Η Ελ. Μπέλλου τόνισε ότι «την ιστορία της ισοτιμίας, και μέσα στο Κόμμα και στην κοινωνία, για λογαριασμό των γυναικών του λαού κι όχι της αστικής τάξης», την έγραψαν χιλιάδες γυναίκες, με τα ονόματα πολλών απ' αυτές να μην είναι καταγεγραμμένα ή και με τις υπάρχουσες καταγραφές να μην αποτυπώνουν όλο το μεγαλείο της ιστορίας τους. Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτυπώνοντας τα «νέα ήθη» και τους «νέους δρόμους στις σχέσεις των δυο φύλων» που χάραξαν.

Καθημερινός, συνειδητός ηρωισμός

Υπογράμμισε επίσης ότι σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που επικρατεί ο συμβιβασμός και η προσαρμογή στις συνθήκες επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής, «οι καθημερινές συνειδητές ηρωίδες και ήρωες, όπως είναι οι κομμουνίστριες, αλλά και οι πρωτοπόρες εργαζόμενες που μάχονται στο σωματείο, στον σύλλογο γυναικών, στον σύλλογο γονέων, στον φοιτητικό - σπουδαστικό σύλλογο» είναι «οι γυναίκες που χτίζουν το αύριο», που «ανοίγουν δρόμους στην κοινωνική πρόοδο, στον πολιτισμό, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν, να νιώσουν περήφανες και δυνατές, να το μεταδώσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σε νέες και νέους που βρίσκονται δίπλα τους στη δουλειά, στο σωματείο, στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους».


Κλείνοντας, η Ελ. Μπέλλου υπενθύμισε το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Λένιν: «Η απελευθέρωση της γυναίκας εργάτριας πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις γυναίκες εργάτριες». Σχολίασε πως σήμερα παραμένει επίκαιρο και πρόσθεσε τα εξής: «Μπορούμε να αναπτύξουμε το σύνθημα: Η απελευθέρωση της γυναίκας, μισθωτής και αυτοαπασχολούμενης, πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις γυναίκες της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, συμμετέχοντας στο επαναστατικό εργατικό κίνημα. Παραμένει λοιπόν κρίσιμο ζήτημα, επιτακτικό το καθήκον της οργάνωσης πρωτοπόρων γυναικών πρώτα απ' όλα από την εργατική τάξη, τις εργαζόμενες, με σχέση μισθωτής εργασίας - κεφαλαίου. Ας μετρήσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας για την οργάνωση γυναικών στο τέλος της χρονιάς, με το πέρασμα του Κόμματός μας στη δεύτερη εκατοντάδα της ζωής του».