ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Δεν χαρίζουν τις Κυριακές σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία
Τρίτη 19 Ιούνη 2018

Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οι στόχοι και οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν χωρούν τις ανάγκες μας

«Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν όμως τις δικές μας ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί στις κινητοποιήσεις. «Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική», καταλήγει.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο σήμερα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τι σημαίνει ανάπτυξη. Είναι οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η πραγματικότητα έξω από τη δουλειά», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, στον κλάδο κυριαρχούν οι χαμηλοί μισθοί, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, η μερική απασχόληση, τα «σπαστά» ωράρια και οι υπερωρίες ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. «Ο αγώνας για την κυριακάτικη αργία είναι αγώνας για να σπάσουμε συνολικά αυτήν την πραγματικότητα. Μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο να ανοίξει ο δρόμος για κλαδική Σύμβαση με βάση τις δικές μας ανάγκες σήμερα και όχι τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις «μακριά και έξω από τις διαδικασίες και τις άθλιες αποφάσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφυλίζουν την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Συνεχή τα χτυπήματα στο ωράριο...

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας για μετατροπή του απογευματινού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. σε 6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. δηλώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» Λάρισας.

Οπως επισημαίνει, «οι εκλεγμένοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" καταψήφισαν αυτήν την πρόταση της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΕΣΛ, όπως και στην ετήσια Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε, και αποφασίστηκε να φτιαχτεί ερωτηματολόγιο, διότι δίνει την ευκαιρία στα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά των πολυεθνικών να διευρύνουν τη λειτουργία τους κατά μισή ώρα παραπάνω, καθώς δεν κλείνουν το μεσημέρι, ανοίγοντάς τους την όρεξη. Αυτή η απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε μικρεμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, όπως τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας, αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, που σε συνδυασμό με τις διαρκώς υποβαθμιζόμενες κοινωνικές παροχές και δικαιώματα διαμορφώνουν κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό μείγμα για όλους μας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καλεί τους αυτοαπασχολούμενους «να βγάλουν συμπεράσματα από το ποιος ωφελείται από το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, στην ξεκούραση, στην υγεία, στην οικογενειακή τους ζωή».