ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στην αντιπολίτευση

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών

Πέμπτη 21 Ιούνη 2018

© KEYSTONE / ENNIO LEANZA

Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Ελβετία ψήφισαν σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο στη Ζυρίχη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη μεγάλη κινητικότητα στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης αναδεικνύει η προεκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, καθώς εντείνονται οι διεργασίες ειδικά στο «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης που υψώνουν τους τόνους για την ανάγκη «απομάκρυνσης» του Ερντογάν και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ. Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν αυτήν την Κυριακή 24 Ιούνη και θα είναι διπλές, αφενός για την εκλογή νέου Προέδρου, αφετέρου για την εκλογή νέας Βουλής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Αϊχάν Μπιλγκέν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι εφόσον γίνει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές, το κόμμα του είναι θετικό στη στήριξη είτε του Μουχαρέμ Ιντζέ (υποψήφιου Προέδρου με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού κεμαλικού CHP) είτε ακόμα και της Μεράλ Αξενέρ (υποψήφιας του νεοσύστατου φιλελεύθερου ΙΥΙ), ανάλογα με το ποιος θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν (για τον οποίο όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα πάει στον β' γύρο, αν βέβαια δεν εκλεγεί από τον α' γύρο, κάτι που παραμένει ιδιαίτερα πιθανό). Θα στηρίξουμε «όποιον αντιμετωπίσει τον Ερντογάν... Πρέπει να εναντιωθούμε σε αυτό το μονοπρόσωπο καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλγκέν, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να στρατεύσει λαϊκές δυνάμεις σε «κανάλια» εξίσου επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα και «εναλλακτικές» που αφορούν μόνο την υπεράσπιση των ντόπιων μονοπωλίων.

Αλλά και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι υποψήφιος από τη φυλακή για την προεδρία της χώρας με τη στήριξη του HDP, δήλωσε ότι η «Εθνική Συμμαχία» (που έχουν συγκροτήσει το CHP, το IYI και άλλα μικρότερα κόμματα) πρέπει να επεκταθεί και να μετατραπεί σε μια «δημοκρατική συμμαχία». Μάλιστα, ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί κάλεσε στη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου «ενάντια στον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν», με στόχο «την ένωση για τη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΡ) προσπάθησε να διασκεδάσει τα «σενάρια» που ήδη κυκλοφορούν για πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες, εάν χάσει το ΑΚΡ την πλειοψηφία στη Βουλή. «Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο (νέες πρόωρες εκλογές). Δεν μπορούμε να απασχολούμε το έθνος με εκλογές (συνέχεια)... Ο λαός μας δεν θα αφήσει ένα τέτοιο δίλημμα να προκύψει», δήλωσε. Πάντως, ο βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στη «Χουριέτ», ανέφερε ότι το νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας «λειτουργεί καλύτερα με ένα κοινοβούλιο όπου πλειοψηφεί το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι εκλογές «εάν μπλοκάρει το σύστημα».

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της Κυριακής δικαίωμα ψήφου έχουν και οι 30.000 Σύροι που έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα, αφού έφτασαν στην Τουρκία ως πρόσφυγες. Οσον αφορά τις κάλπες που στήθηκαν σε τουρκικά προξενεία και πρεσβείες στο εξωτερικό, μέχρι και χτες είχαν πάρει μέρος πάνω από 1,49 εκατομμύρια, αριθμός που χαρακτηρίστηκε ρεκόρ (το ποσοστό συμμετοχής βέβαια έφτασε το 48,8%).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Μάικ Αντριους επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα γίνει στο Τέξας των ΗΠΑ η τελετή παράδοσης δύο από τα μαχητικά αεροσκάφη «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει από τη «Lockheed Martin». «Η Τουρκία είναι ένα από τα κρίσιμα μέλη του NATO αλλά και συμμέτοχος στο πρόγραμμα ανάπτυξης των "F-35"», ανέφερε ο Αντριους, αν και οι αμερικανοτουρκικές αντιθέσεις δεν εξαλείφονται, ως μέρος ενός ευρύτερου σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού.