ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Χρήσιμα συμπεράσματα στη Σύνοδο Μέσης Ανατολής
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018

Από τη Σύνοδο Μέσης Ανατολής στο Αμμάν της Ιορδανίας
Στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Σύνοδος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 22 - 24 Ιούνη.

Οι συμμετέχοντες από τα κινήματα ειρήνης της Ιορδανίας (που φιλοξένησε τη σύνοδο), της Παλαιστίνης (συντονιστής περιοχής), του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, του Ισραήλ, της Τυνησίας και της Συρίας συζήτησαν για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, τους κινδύνους από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Σύνοδο διαβάστηκαν γραπτά μηνύματα από τα κινήματα της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Σουδάν. Το ΠΣΕ εκπροσώπησε ο εκτελεστικός γραμματέας του, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην κατάσταση στην Παλαιστίνη, όπου το ισραηλινό καθεστώς κατοχής συνεχίζει την αργή γενοκτονία ενός λαού που μάχεται εδώ και 70 χρόνια για το αναφαίρετο δικαίωμα σε ανεξάρτητο κράτος αλλά και στον πολύπαθο συριακό λαό, που εδώ και 7 χρόνια αντιμετωπίζει μια τεράστια ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση στην Υεμένη, όπου καταγράφεται μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, με πείνα και επιδημίες τύπου χολέρας, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εδώ και έναν χρόνο.

Η Σύνοδος Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και ενισχύει τα σχέδια για «εβραιοποίηση» της πόλης αλλά και του ίδιου του Ισραήλ, προωθώντας στην πράξη καθεστώς απαρτχάιντ.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη στις αντιιμπεριαλιστικές και φιλειρηνικές δυνάμεις που δρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στο Ισραήλ, στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και της Συρίας.

Επαναβεβαιώθηκε η σταθερή θέση του ΠΣΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και τη δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν από την 4η Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδικάζοντας παράλληλα την υποκρισία και συμπαιγνία των κυβερνήσεων που στα λόγια δήθεν στηρίζουν την Παλαιστίνη (όπως και η ελληνική) ενώ στην πράξη είναι συνένοχοι στο συνεχιζόμενο έγκλημα με θύμα τον Παλαιστινιακό λαό.

Οι συμμετέχοντες κατήγγειλαν την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Συρίας από τον τουρκικό στρατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για διαμελισμό της Συρίας σε σφαίρες επιρροής και προτεκτοράτα.

Η Σύνοδος καταδίκασε τα σχέδια χειραγώγησης των λαών στη βάση εθνοτικών, φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων προσχηματικών διαχωρισμών, που στόχο έχουν να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια για τη δυστυχία και τους πολέμους, που αφορούν στον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας, αγορών και στα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιρειών, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη νέα «Ευρύτερη Μέση Ανατολή». Ενα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές συνόρων, βίαιη αλλαγή κυβερνήσεων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών και στο πλαίσιο αυτό τα εκατομμύρια των προσφύγων αποτελούν την «παράπλευρη απώλεια», για την οποία χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από αυτούς που ουσιαστικά ευθύνονται.

Σχετικά με το Ιράν, το ΠΣΕ δεν δέχεται με κανένα πρόσχημα ή δικαιολογία μια πολιτική ή στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη στις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ιράν στον αγώνα τους για τα λαϊκά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στο περιθώριο της περιφερειακής συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με το Ιορδανικό ΚΚ, όπου ο Ομάρ Αουάντ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του κόμματος, ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα και τις πρόσφατες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής Διάσκεψη αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων(2013-04-21 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: Εχθρός της ειρήνης - να διαλυθεί(2010-10-17 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο επικεφαλής του κράτους - φονιά(2010-08-17 00:00:00.0)
Πάνδημη καταδίκη(2010-06-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις συμπαράστασης(2009-01-18 00:00:00.0)
Σε Συρία και Λίβανο(2009-01-17 00:00:00.0)