ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέι - Τραμπ

Θα αναπτυχθεί η βαθιά σχέση στον τομέα της «ασφάλειας», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018

Copyright 2018 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
Διήμερη επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του - εν μέσω διαδηλώσεων στο Λονδίνο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων - συναντήθηκε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Νωρίτερα επισκέφτηκαν τη στρατιωτική ακαδημία «Sandhurst», όπου παρακολούθησαν κοινή επίδειξη βρετανικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για «ένα μόνο παράδειγμα της σημερινής ευρύτερης, βαθύτερης και πιο προηγμένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», από τη Συρία και την Ανατολική Ευρώπη έως τον Ειρηνικό, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και τη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών, υπογράμμισε η Μέι στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Αυτή η σχέση μάλιστα θα αναπτυχθεί, «με τους στρατούς μας να ενσωματώνονται σε ένα απαράμιλλο επίπεδο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να δαπανήσει 24 δισ. λίρες για εξοπλισμό από τις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία», πρόσθεσε.

Η Μέι αναφέρθηκε σε αυτά που «ενώνουν» τις δύο δυνάμεις: Η «ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπου σήμερα συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να απωθήσουμε το Ιράν στη Υεμένη». Η «ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και ικανότητες, για τις οποίες σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στη Σύνοδο Κορυφής». Επίσης η Βρετανία θα αυξήσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν.

«Είναι καθαρά δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η διατλαντική ενότητα θα αντέξει», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες έχουν «πολύ, πολύ ισχυρή σχέση» και ότι μίλησαν για τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις.