ΙΣΡΑΗΛ
Σφίγγει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τη Γάζα
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018

Copyright 2018 The Associated

Βομβαρδισμένη παιδική χαρά στη Γάζα, μετά τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μετά τις νέες δολοφονικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό το Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ ανακοίνωσε χτες νέα μέτρα που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ενθαρρυμένο από τα ευρύτερα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» σε όλη την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας σημείωσε ότι αναστέλλεται η διακίνηση καυσίμων και αερίου από το πέρασμα Κερέμ Σάλομ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης των «τρομοκρατικών επιχειρήσεων της "Χαμάς"». Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», το συγκεκριμένο συνοριακό πέρασμα - κρίσιμο για τον ανεφοδιασμό όσων ζουν στη Γάζα - έχει κλείσει από τις 9 Ιούλη. Ωστόσο, αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι θα επιτρεπόταν η διέλευση προϊόντων που θεωρούνται «ανθρωπιστικού χαρακτήρα», όπως καύσιμα, τρόφιμα, είδη υγιεινής και φάρμακα. Τελικά, αργά προχτές το βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ανακοίνωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις και με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίστηκε να κλείσει το Κερέμ Σάλομ και για τη διακίνηση καυσίμων. Πρόσθεσε ότι αυτό θα παρέμενε ανοιχτό για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων αλλά και πάλι, μετά από εξέταση κάθε περίπτωσης.

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι περιορίζουν κι άλλο την πρόσβαση των Παλαιστινίων της Γάζας στην αλιευτική ζώνη της περιοχής, που μειώνεται στα 3 ναυτικά μίλια - από 6 που ήταν μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, όταν είχε ανακοινωθεί η μείωσή της από τα 12 ναυτικά μίλια που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Ισραήλ θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα στη Γάζα όπου τα προβλήματα είναι τεράστια για τα 2 εκατομμύρια των Παλαιστινίων που την κατοικούν, με τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών στην καθημερινότητα, μέσα μάλιστα στο κατακαλόκαιρο.

Αποθρασυμένο από τα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Η νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας εκδηλώνεται σε μία περίοδο που μαίνονται σκληρά παζάρια γύρω από τις εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ξεχωρίζουν το ρόλο που το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην προχτεσινή συνάντησή τους στο Ελσίνκι οι Πρόεδροι Τραμπ και Πούτιν αναγνώρισαν ότι ειδικά στο θέμα της Συρίας συνεργάζονται με το Ισραήλ, όπως και οι δύο αναγνώρισαν την ανάγκη να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Εδώ και μέρες, άλλωστε, δίνουν και παίρνουν τα «σενάρια» για ανταλλάγματα που ζητά αλλά και είναι έτοιμο να προσφέρει το Ισραήλ, προκειμένου να «ανακοπεί» η αναβάθμιση του Ιράν στην περιοχή, εξετάζοντας ακόμα και την «ανοχή» του απέναντι στο καθεστώς Ασαντ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Νετανιάχου, μετά από πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Κρεμλίνο, τόνισε ότι «δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Ασαντ, για 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα στα υψώματα του Γκολάν... Το πρόβλημά μας είναι με το "Ισλαμικό Κράτος" και τη "Χεζμπολάχ", και αυτό δεν έχει αλλάξει. Βασικά ζητήματα για μας είναι: Πρώτον, η διατήρηση της ελευθερίας δράσης ενάντια σε οποιονδήποτε ενεργήσει εναντίον μας».

Αυτή την «ελευθερία δράσης ενάντια σε όποιον ενεργήσει εναντίον μας» διασφαλίζουν στο Ισραήλ όλοι όσοι σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί του. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει βέβαια και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάθε τόσο περηφανεύεται για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μαζί του, την αναβαθμισμένη διμερή συνεργασία (και τα «τρίγωνα» με Κύπρο κ.ά.) σε Ασφάλεια, Ενέργεια κ.τ.λ.