ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Καμουφλάζ του αντιδραστικού χαρακτήρα της ΕΕ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018

Eurokinissi

Επικυρώθηκε χτες στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου υπ' αριθμ. 15 το οποίο τροποποιεί τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να καμουφλάρει το γεγονός ότι «η ευρωενωσιακή και η εγχώρια νομοθεσία και άσκηση της δημόσιας εξουσίας γίνονται πιο αντιδραστικές και αυταρχικές απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, που έτσι και αλλιώς δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη σύμβαση, αλλά και όσον αφορά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Πιο συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που προβλέπει το «Πρωτόκολλο 15» στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), περιλαμβάνουν «την Αρχή της Επικουρικότητας και την Αρχή του Εθνικού Περιθωρίου Εκτίμησης». Δηλαδή αναγνωρίζεται σημαντικός ρόλος στα εθνικά δικαστήρια, που πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο πριν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβάλλεται να ακολουθήσει όλες τις κατάλληλες διαδικασίες στα εθνικά δικαστήρια έως το τέλος. Με άλλα λόγια, δυσχεραίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις λεγόμενες «ήσσονος σημασίας υποθέσεις», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Για να μεγαλώσει η δυσκολία για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο «Πρωτόκολλο» προβλέπεται και η μείωση του χρόνου δυνατότητας προσφυγής σε αυτό από 6 μήνες που ήταν, σε 4 κ.ά.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος, ψηφίζοντας «παρών» στο νομοσχέδιο, πίσω από τις τροποποιήσεις, εκτός των άλλων, βρίσκονται γενικότεροι οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις την Ευρώπη. Εκανε λόγο για ταλαντεύσεις «μεταξύ του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, όπως εκφράζεται και στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», που αντανακλώνται σε τριβές που προκύπτουν ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια. Οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο επιδιώκεται να αμβλύνουν αυτές τις τριβές.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, το κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ, που επιχειρείται να συσκοτιστεί μέσα από αυτές τις διαδικασίες και τους θεσμούς, είναι η ένταση της καταστολής σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημείωσε πως, όσο και αν προσπαθεί να «εμφανιστεί δήθεν κοινωνικά και δημοκρατικά ευαίσθητη», εμπλουτίζει διαρκώς την ποινική κατασταλτική νομοθεσία και πρακτική, με την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία όλων των σχετικών αντιδραστικών κατευθύνσεων και Οδηγιών της ΕΕ. Εφερε ως παραδείγματα την κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας, που ενίσχυσε τον τρομονόμο, συνολικά την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, ενώ έχει εξαγγείλει και άλλα τέτοια μέτρα. Υπενθύμισε μάλιστα την απόρριψη από την κυβέρνηση των τροπολογιών του ΚΚΕ για την κατάργηση του «τρομονόμου» και την εισαγωγή κάποιων στοιχειωδών έστω εγγυήσεων στο ζήτημα της λήψης και αξιοποίησης του DNA από τις διωκτικές αρχές και τα δικαστήρια.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, με την ενίσχυση αυτού του θεσμικού πλαισίου από την πλευρά της κυβέρνησης, ενισχύονται και οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί και μέθοδοι μαζικού φακελώματος, κλιμακώνονται ο κρατικός αυταρχισμός και η καταστολή, οι ποινικές διώξεις ενάντια στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, και βουλευτές της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων βρήκαν την ευκαιρία να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» που «πρέπει να αποτελούν βασικό οδηγό στην πολιτική δραστηριότητα των κυβερνήσεων και στην ΕΕ», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης, μίλησε «για την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου» στην ΕΕ.