ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - PDS
Αρνούνται να δεσμευτούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Σε δυνάμωμα του αγώνα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Τρίτη 24 Ιούλη 2018

Από τη μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «Μέλλον»
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ανέδειξε η χτεσινή τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και της θυγατρικής PDS, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και του νεοσύστατου επιχειρησιακού Σωματείου στην PDS.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι της PDS πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας στη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο («Agenda 2020»), πούλησε το 50,1% της PDS στην εταιρεία ICAP, μια από τις δραστηριότητες της οποίας είναι να «ενοικιάζει» εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις.

Στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων απαίτησαν ρητή δέσμευση από τον όμιλο Πειραιώς ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν κανένα δικαίωμα και δεν θα αλλάξουν θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε τέτοια δέσμευση, ενώ και το υπουργείο είπε ότι η εργοδοσία δεν κάνει κάτι παράνομο, «νομιμοποιώντας» έτσι τις αντεργατικές ενέργειές της. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αν ήθελε θα είχε περάσει νόμο που θα απαγόρευε την εργολαβική εργασία.

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων της PDS στο υπουργείο Εργασίας
Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργαζομένων στο κλαδικό και το επιχειρησιακό Σωματείο. Ανέδειξε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα σωματεία της Πειραιώς και στην ΟΤΟΕ που καλλιεργούν τον εφησυχασμό και τόνισε ότι απαιτείται κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ειδικά μπροστά στην υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Κάλεσε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους που απασχολούνται εργαζόμενοι της PDS, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα.

Κινητοποίηση και στη «Μέλλον» ενάντια στις απολύσεις

Την ίδια στιγμή, προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Μέλλον», ενάντια στις απολύσεις που έκανε μέσα στον Ιούλη η εργοδοσία. Οι απολύσεις αφορούσαν εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου και έγιναν με το πρόσχημα της συρρίκνωσης του έργου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και ο Κ. Σφακιανάκης, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του κλαδικού σωματείου και του επιχειρησιακού Σωματείου «First Data».

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο καταγγέλλει τις απολύσεις και τις προκλητικές δηλώσεις της εργοδοσίας ότι δεν θα κάνει άλλες απολύσεις μέχρι το τέλος Ιούλη. Επίσης, για τους εργαζόμενους που η εργοδοσία μετέφερε σε άλλες εταιρείες με χειρότερους όρους, απαιτεί τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους, ενώ καταδικάζει την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται με «απειλές για απόλυση από προϊσταμένους, πατώντας πάνω στην ανασφάλεια και στην αγωνία των εργαζομένων».