Η Υγεία στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001

Η Αλ. Γκεβάρα έδωσε δύο διαλέξεις - στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη - για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα της.

- Πώς θα δίνατε με επιγραμματικό τρόπο τη διαφορά του συστήματος υγείας στη χώρα σας από αυτά άλλων χωρών; τη ρωτήσαμε.

Αλ. Γκεβάρα: «Είναι η σημασία που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας στον άνθρωπο. Δεύτερο: Δεν είναι επιχείρηση. Τρίτο: Είναι το σύστημα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Εμείς δεν πληρώνουμε καν φόρο για την Υγεία. Το κράτος είναι υπεύθυνο για όλους τους τομείς της Υγείας του πληθυσμού».

Τα βασικά στοιχεία από το υγειονομικό σύστημα της Κούβας βρίσκονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.

Οπως τόνισε η Αλ. Γκεβάρα στις διαλέξεις της, η βασική διάσταση της πολιτικής Υγείας στην Κούβα βρίσκεται στην πρόληψη, γεγονός που αποτυπώνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε: Στο σύστημα υπάρχουν 29.863 οικογενειακοί γιατροί, στο οποίο συνολικά υπηρετούν 64.863 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Επίσης, στο σύστημα υπηρετούν 78.905 νοσηλεύτριες (δεν υπολογίζονται οι άντρες νοσηλευτές) εκ των οποίων οι 17.204 έχουν πτυχίο ιατρικής.

Η κάλυψη όλης της χώρας έχει οδηγήσει στο μηδενισμό της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Μια απ' τις υποχρεώσεις του οικογενειακού γιατρού - οι Κουβανοί χαριτολογώντας τον αποκαλούν το «μεγαλύτερο χαφιέ» - είναι να καταγράψει στην περιφέρειά του τα άτομα που είναι μεγαλύτερα από 65 χρόνων, τους οποίους επισκέπτεται τρεις φορές τη βδομάδα στο σπίτι -ενώ τρεις φορές τη βδομάδα τους επισκέπτεται η οικογενειακή νοσηλεύτρια.

Ο αποκλεισμός της Κούβας δε δημιουργεί μόνο προβλήματα στους Κουβανούς, εμποδίζει σοβαρές επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως το εμβόλιο για την εγκεφαλοπάθεια ή το φάρμακο για τη χοληστερόλη, να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Παλιότερα είχε φτάσει στην Ελλάδα η είδηση ότι Αγγλοι πήγαν στην Κούβα για να μελετήσουν πώς το σύστημα υγείας με αυτά τα χρήματα - φτηνά κατ' αυτούς - που διατίθενται έχει τόσο υψηλά αποτελέσματα. Οταν ρωτήθηκε γι' αυτό η Αλ. Γκεβάρα σε μια διάλεξη, απάντησε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύ ακριβό για την οικονομία της Κούβας και το πληρώνει. Κάποιοι το θεωρούν φτηνό. Η διαφορά βρίσκεται στην κλίμακα αξιών».

Ενώ σε μια άλλη αποστροφή της ομιλίας της περηφανεύτηκε: «Στην Κούβα ζούμε όπως οι λαοί του Τρίτου Κόσμου. Ομως, χάρη στο εθνικό σύστημα υγείας πεθαίνουμε όπως οι άνθρωποι στον αναπτυγμένο κόσμο».